Carol cel Mare

Trimis la data: 2005-09-01
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 5715
Autor: Doina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1131
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Carol cel Mare s-a născut la 2 aprilie 742. Tatăl său , Pepin cel Scurt , a fost cel care , în anul 751, a instaurat în statul franc o nouă dinastie, dinastia carolingiană. Carol cel Mare
Carol cel Mare - Biograful său ni-l prezintă pe Carol ca având o constituţie robustă, o inteligenţă vie, o fire religioasă şi un mare respect pentru cultură. Era un bun călăreţ şi un excelent vânător. Vorbea latineşte dar nu ştia prea bine să scrie şi să citească. Dispreţuia hainele luxoase dar era lacom la mâcare.

Carol cel Mare, care a domnit între anii 768 - 814, statul franc a devenit un mare imperiu. El a cucerit regatul longobard (774), pe cel avar (797) şi pe saxoni (772-804). În Spania a încercat să ducă un război împotriva arabilor dar a trebuit să se mulţumească cu crearea Mărcii Hispanice în zonele din apropierea Barcelonei de astăzi.

În timpul domniei sale a reuşit să dubleze teritoriile stăpânite de tatăl său, ocupând Italia până la Roma , aproape întreg teritoriul Germaniei de azi şi tot teritoriul Franţei de azi, fiind considerat un remarcabil talent militar al epocii. În Europa apuseană nu mai fusese un teritoriu atât de întins sub o singură stăpânire din timpul Imperiului roman.

În interior Carol cel Mare a reformat administraţia, justiţia şi biserica. A creat comitatul ca şi unitate administrativă de bază a imperiului, condus de un conte. În acelaşi timp a creat un corp de inspectori care trebuiau să ţină sub observaţie nobilii şi autorităţile locale. Statul lui Carol cel Mare a fost prima încercare de administraţie centralizată după sfârşitul Imperiului roman de apus, din anul 476. El a creat modelul statului medieval din primele secole fiind considerat cel mai însemnat personaj istoric al feudalismului timpuriu , părinte al civilizaţiei europene.

Carol cel Mare a fost cel care a ales o nouă capitală imperială a Europei la Aachen, datorită poziţiei favorabile a oraşului în cadrul Franciei secolului al IX-lea dar şi datorită faimei apelor termale de aici. La Aachen Carol a ridicat clădiri fastuoase, cele mai importante fiind palatul şi capela construită după modelul bisericii San Vitale din Ravenna.

Aceasta avea forma unui octogon şi atrăgea prin cupola foarte înaltă, împodobită cu un mozaic cu temă religioasă. În reşedinţa lui Carol de la Aachen a luat fiinţă o Academie palatină care era de fapt un cerc de cărturari şi de oameni care sprijineau cultura , Carol fiind, el insuşi, un pasionat de cultură şi un protector al literelor. În anul 800, la Roma, Papa Leon al III-lea l-a încoronat pe Carol cel Mare ca împărat al Occidentului, ceea ce a îngheţat relaţiile sale cu Imperiul bizantin.

Carol cel Mare a murit în anul 814 fiind înmormântat în propria catedrală. După moartea sa a început cea mai întunecată şi mai frământată perioadă din istoria Occidentului. Imperiul a început să se destrame. Prin tratatul de la Verdun din anul 843, nepoţii săi l-au împărţit în trei mari state : Franţa, Germania şi Italia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.