Carpatii Meridionali

Trimis la data: 2006-01-19
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 6305
Autor: Matei
Dimensiune: 6kb
Voturi: 505
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
a)Limite si vecini -se desfasoara intre valea prahovei(E)si culoarul Timis-Cernea(V).Pretutindeni ,muntii domina regiunile vecine mai joase ,prin versanti cu panta mare si denivelari de peste 500 metri.
-mai sunt numiti Carpatii Sudici(datorita pozitiei lor geografice in sudul Carpatilor romanesti)si Alpii transilvaneni(denumire data de geograful francez Emmannuel de Martonne ,care a gasit multe asemanari cu Alpii in infatisarea reliefuluiacestor masive).

b)Caracteristici
-sunt cei mai inalti munti din Romania ,avand 11 varfuri cu altitudini ce depasesc 2500 m.(vf.Moldoveanu ,cu 2544 m. ,este cel mai important);
-alcatuiesc grupari de munti formati predominant din roci cristaline si din culmi calcaroase;

-infatisarea generala reflecta fie un aspect greoi ,masiv ,fie unul de creste abrupte;
-doar Oltul ii strabate in intregime ;in rest ,raurile mari au creat vai partial transversale ;
-culmile prezinta platouri netede intinse ,cu pajisti folosite vara ca pasiuni ;

-la peste 1800 m. altitudine ,au existat ghetari lungi care au creat circuri si vai glaciare in care exista lacuri ,praguri cu cascade etc.;
-pasurile si trecatorile sunt putine la numar ,dar au fost folosite inca din Antichitate de locuitorii aflati de-o parte si de alta a lor ; Transalpina (Muntii Parang) si Transfagarasanul strabat muntii la peste 2000 m.

c)Diviziuni
Carpatii Meridionali sunt alcatuiti din patru grupe de munti ce se insira de la est la vest. Numele fiecareia este dat de masivul mai important din alcatuire .

Grupa Muntilor Bucegi :
Se afla la contactul cu Carpatii Curburii . In est sunt Muntii Bucegi ,formati din conglomerate si calcare ,cu varfuri de peste 2000 m. dispuse in lungul unei creste cu desfasurare in forma de potcoava .La exterior ea este marginita de abrupturi de peste 1000 m. In interior se afla platouri netede la altitudini 1800 - 2000 m. In centru se afla valea Ialomitei ,care in cursul superior taie chei (Orzei ,Tatarului etc.) separate de mici depresiuni in care au fost amenajate lacuri pentru hidrocentralele de la Dobresti si Moroeni .

In Muntii Bucegi exista numeroase cabane turistice si amenajari pentru turism (telecabine ce pleaca din Sinaia si Busteni spre platou ,partii de schi etc.) .

Muntii Leaota se afla la sud-vest de Muntii Bucegi . Sunt formati in mare parte din roci cristaline si doar in nord din culmi calcaroase in care raurile au taiat chei .Din Leaota (2133 m.) se desprind radial mai multe culmi cu pajisti alpine si versanti bine impaduriti .

Muntii Piatra Craiului se desfasoara in nord-vestul grupei ,fiind alcatuiti dintr-o uriasa creasta calcaroasa cu versanti abrupti si mase de grohotis ;In est , raul Dambovicioara a sapat chei in versantii cu relief carstic ,unde se afla pestera Dambovicioara .

Intre aceste masive se afla culoarul Rucar-Bran ,o regiune mai joasa la 800 - 1300 m. ,alcatuita din culmi netede formate din roci cristaline si petice de calcar ,conglomerate ,gresii . Rayrile sunt adanci si curg spre sud catre Dambovita ,formand chei in jurul localitatilor Rucar si podul Dambovitei ,sau spre nord ,catre Depresiunea Brasov . In lungul culoarului trece un drum folosit inca din timpul dacilor si romanilor . Satele se afla fie grupate pe vai sau in depresiuni ,fie risipite pe podurile culmilor . Ocupatiile de baza ale locuitorilor sunt cresterea vitelor si exploatarile forestiere ,la care s-au adugat ,in ultimi ani ,agroturismul .

Grupa Muntilor Fagaras :

Se desfasoara intre vaile Dambovitei ,la est ,si Oltului ,la vest ,fiind alcatuita din : Munti Fagaras ,in nord ,formand cea mai lunga creasta montana carpatica (cca 60 km .) ,ce domina prin versanti povarniti (peste 1000 m.) Depresiunea Fagaras si valea Oltului ,au sase varfuri si inaltimi ce depasesc 2500 m. ,intre care se remarca Moldoveanu (2544 m.) si Negoiu (2535 m.) .

In acesti munti se afla circuri si vai glaciare cu lacuri (Balea ,Podragu ,Capra ,Doamnele) ,precum si pajisti alpine . In centru se gaseste Tara Lovistei ,o depresiune tehtonica alcatuita din culmi atingand 800-1100 m. ,cu paduri si sate de munte ,pe unde treceau drumurile vechi din Tara Romaneasca spre Transilvania . Pe raul Arges este amplasat lacul de acumulare Vidraru .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.