Carte si societatea

Trimis la data: 2013-06-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 18kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Invatamantul nu are numai rolul de a culturaliza viitori membrii ai societatii umane ci si acela da ai socializa, de a le crea pretexte si subiecte de conversatie. Referatul aduce o contributie evidentiind unele probleme pe care lipsa de cultura o poate produce.
A stii carte! O expresie arhaica, nespecificata macar in Dictionarul Explicativ (DEX). Ea exprima in sens ceeace intelegem astazi prin intelectual. Sintagma difera insa esential de vocabula intelectual.
Stiinta de carte reprezenta o activitate. O activitate innobilata de capacitatea de a putea citi si intelege scrisul, atat scrisul cursiv, de mana, cat si cel tiparit. Omul cu stiinta de carte isi folosea calitatea dobandita spre a citi. A citi mult, practic ori ce ii cadea in mana, atat manuscrise cat si tiparituri. Uneori omul isi exprima in scris gandurile, nazuintele sau crezul. Exista chiar meserii si cariere legate de scris sau citit. Istoria literaturii este plina de lucrari scrise, de mare valoare artistica, de la cronici care ne dezvaluie trecutul la nuvele, poezii si piese de teatru care pot reaminti conjuncturile vietii sociale din etapa contemporana autorului.

Doar in treacat reamintesc de romanele fluviu care, pe marginea unei intamplari istorice mai mult sau mai putin reala, descriu societatea acelor vremuri, relatiile sociale, uneori si economice, politica cat si ideile de anvergura vehiculate. Exista si o bogata literatura stiintifica in care autorii, renumiti oameni de stiinta, isi descriu operele de o viata, dese ori incununate de laurii unei valoroase descoperiri sau inventii. Deci literatura tiparita, si cu atat mai mult rarele manuscrise dinaintea epocii lui Johannes Gutenberg, unele datand de peste 2000 ani, au o valoare intrinseca care creste exponential cu timpul. Sa tot citesti.

O viata de om este o bagatela fata de imensa cantitate de material documentar pusa la dispozitie de biblioteci.Oare mai sunt stiutori de carte in sensul de mai sus?Desi raspunsul la aceasta retorica intrebare pare a fi un categoric NU! mai exista "soareci de biblioteca" care absorb cu aviditate opere literare intregi pe nemestecate. Dar acestia sunt din ce in ce mai rari, pe cale de disparitie si, oricum, nu au nimic cu asa zisa intelectualitate.

Intelectualul de astazi care, prin invatamantul primar obligatoriu a invatat sa scrie si sa citeasca, nu-si foloseste capacitatea dobandita spre asi imbogati cultura asimilata. Astazi totul merge spre leu. In valori de mii sau milioane, iar pe cartea nu da nici 2 bani.
Scoala, cu toate micile ei defecte datorate politizarii abuzive, nu este mai rea decat scoala din trecut, chiar din imemorabila perioada feudala. Dar nici mai buna.

Cu sau fara anul pregatitor acum la moda care, pe departe, nu poate inlocui cei 7 ani de acasa pierduti printre culisele capitalismului atotbinefacator, copilul capata experienta "politica" de razbire in viata prin ban dar nu i se cultiva dorinta vie de asi completa cultura vicioasa. Nu tu carte, nu tu parte, ar putea fi parafrazata o celebra zicala populara. La ce mai trebuie carte? Cultura dobandita prin consultarea bibliotecilor nu valoreaza nimic in procedura de imbogatire mai mult sau mai putin licita spre care tinde noua tendinta a invatamantului politizat.

O noua cultura, aceea a banului, cu initiatorii si eroii ei. Idolii tineretului de astazi nu mai sunt comorile culturale ingropate in biblioteci ci banul, oamenii cu bani printre care si sportivii de cariera.Chiar, pe drept cuvant, la ce mai trebuie cartea? Pentru ce sa pierdem pretiosul timp citind baliverne scrise de un oarecare? Ce valoare are un cuvant scris altul decat o cifra? Si cifrele stim sa le citim! Pe chitante sau cecuri, nu si-n carti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.