Cartea ca forma de individualizare si definire a individualitatii

Trimis la data: 2009-04-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 5
Autor: Larisa Stanciu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am analizat relatia cititorului cu cartea, in urma careia s-au evidentiat caracteristicile acesteia din urma. In continuare voi descrie drumul parcurs de lector spre el insusi: consecintele obiectului asupra subiectului. Ipoteza de la care am pornit este urmatoarea: costurile de achizitionare si acumularea capitalului de cunoastere exprima dorinta de maximizare a individualizarii. Prin individualizare inteleg coerenta rationala a Sinelui si diversitate exterioara data de tipul capitalului de cunoastere acumulat: "Daca le spuneai de Celine, majoritatea nu stiau cine a fost Louis Ferdinand Celine." (Paul Bercheanu)
Cunoasterea diferentiaza, accentuandu-se prin statutul simbolic dobandit, mai ales in cazul lecturarii altor carti decat cele existente pe piata: "...cine vrea sa-si procure o carte valoroasa, reuseste." (Adriana Georgescu)Asa cum am aratat mai sus una din caracteristicile cartii este autonomia: ea este valoare pentru un individ, dar are si valoare in sine, adica pentru altul. Interactiunea cu cartea reprezinta un comportament social, inteles ca o comunicare cu aceeasi relitate, insa exista moduri diferite de raportare la ea.

Astfel, cartea devine actor colectiv, iar campul literar va deveni "scena" in raport cu care fiecare isi defineste optiunile: "...as considera ca e bine din fiecare ca sa ai cate o idee si pe urma sa te focusezi pe ce-ti place." (Adela Muntean) si isi defineste Sinele.
Relatia dintre lector si carte este caracterizata de dualismul subiectiv-obiectiv. Decodificarea presupune suspendarea subiectivitatii, insa nu si a ratiunii ceea ce face ca prin lectura Eu sa devin Altul: cu cat distanta fata de Idee scade, cu atat creste distanta fata de Sine.

Acumularea de capital cultural nu indica atat Sinele, cat rationalitatea individului. Eul este absorbit de discurs sau exprimat altfel se creaza o forma de instrainare. Individul se identifica total cu cartea, se transforma intr-un nobil anonim asemeni celorlalti actori care se afla in aceasta lume. Asumarea Ideii reprezinta o transmutare a Sinelui, iar ceea ce primeaza sunt regulile "jocului" in care subiectul se sterge. Relativismul este diminuat, iar miza devine salvarea subiectivitatii si afirmarea unei individualitati (identitati) transcedentale.

Aceasta se accentueaza in relatia cu mai multe carti, caz in care putem vorbi de o dispersie a subiectului. Transparenta Sinelui este data de existenta unei filosofii unitare, adica semnificarea capitalului de cunoastere acumulat prin care indivizii dau un sens constructiei lumii interioare. Se va tinde spre crearea unui principiu unitar, de autoidentificare, in diversitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.