Cartea ca lume interioara

Trimis la data: 2009-03-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Manuel Olaru
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de a putea vorbi de carte ca lume interioara, trebuie sa vedem cum se construieste. Individul, atunci cand ia contact cu textul, se raporteaza la un "real" transcedental, aproape identic cu socialul, [1] diferentierea fiind data de opozitia dintre lege si regula. Transmutarea in Lumea Ideilor, si implicit acceptarea acesteia ca adevar este o consecinta a "punerii intre paranteze" a socialului. Astfel, iluzia "scenei" se transforma in realitate pentru subiect. Se genereaza o lume paralela onticului, ceea ce face ca lectorul sa fiinteze in doua lumi: a vietii cotidiene si a "fictiunii reale". Caracterul dual al personalitatii nu trebuie inteles ca o forma de schizofrenie, distinctia fiind valabila doar in plan teoretic.
In lipsa unui stoc de cunostiinte, anterior experimentarii, lecturarii, cititorul se vede situat intr-o "insula", pe care o percepe ca fiind caracterizata de haos. Deoarece cititorul tinde spre a alege texte asemanatoare cu cele care au produs satisfactie, capitalul simbolic, cunoasterea rezultata in urma lecturilor, va fi structurat postrational. Filosofia unitara se dezvolta in timp, si reflecta preferintele indivizilor, adica semnificatiile si sensurile pe care acestia le dau doar la o parte din cartile citite.

De aceea identitatea si individualizarea Sinelui este data de discursurile conforme acestei filosofii. Isi va crea o "grila de perceptie" prin intermediul careia stranietatea "insulei" se diminueaza. Raportul cu cartea poate fi exprimat mai clar acceptand teza husserliana potrivit careia "constiinta este intentionalitate, fiind totdeauna orientata catre un obiect." [2] "Fictiunea" Sinelui se prezinta ca lume a sensurilor date de indivizi produselor literare, adica lectorul nu este o tabla pe care se imprima continutul textului, ci el se transforma in coparticipativ la constructia acestuia, astfel incat "prin interpretare constiinta creaza un univers de semnificatii.

In raport cu experienta subiectiva, lumea reala [in cazul de fata cartea] este nu un univers neutru, obiectiv in sens pur ontologic, ci un univers semnificativ, o constructie a constiintei." [3]
Trebuie facuta distinctia intre planul rational si cel afectiv, pentru ca "principiul" unitar nu are intotdeauna ca baza rationalul, exista posibilitatea ca afectivul sa reprezinte ratiunea suficienta a lumii interioare, insa acest lucru nu presupune ca actorii sunt rationali. De exemplu, cei care urmaresc trairile din timpul lecturii, emotiile genereate de "poveste", vor cauta aceleasi tipuri de carti, nepunandu-se problema semnificarii si a sensului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.