Cartea de la Metopolis

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Tanta Girogriu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartea de la Metopolis" (1977) a lui Stefan Banulescu este o istorie exemplara: istorie a unui oras, a unei lumi, a Lumii de fapt, care (uimitoare similitudine cu ceea ce spunea Borges: lumea cartilor si cartea lumii sunt unul si acelasi lucru) devine Carte. Lumii i se substituie literatura, cartea, istoria, deopotriva "sacra" si "profana", a catorva metafore esentiale, a unei intemeieri si a unei lente, uneori agonice degradari, "des-faceri", marcand structura simetrica, sferica a naratiunii.
Citind-o, aflam cum se face cartea, cum isi fiinteaza personajele si intamplarile si cum isi ademeneste cititorul in spatiile ei fictive, el insusi tentat de convertirea la conditia de personaj. Aflam, in acelasi timp, cum se instituie in ordine semantica Lumea si cum se urmeaza destinul acesteia. Un intreg ciclu al ei se deschide si se inchide intre pagini si, in functie de aceste limite, de aceste "margini", evenimentele, personajele, timpul obtin valori relative, fie acel aer de atemporalitate firesc unor momente originare, fie decadenta proprie unor vremuri de crepuscul.

Exista un "mai intai", un inceput si "un sfarsit la Metopolis" (metafore, ipostaze livresti si nu situatii primordiale autentice, cartea insasi fiind o copie, imagine a lumii). Exista deci un timp ironic al intemeierii, dinamic si fabulos, generat de simbolistica profunda a rotii. in Metopolis soseste mai intai o roata si Milionarul, personaj si in acelasi timp autor al cartii, observa repetabilitatea, dar si unicitatea imprejurarii: "Te-am intrebat daca ai venit aici cu roata sa faci avere. Au mai venit si altii, si cu doua roti, si cu patru, si ce s-a intamplat se vede...

E drept, cu o singura roata n-a mai incercat nimeni pana acum, de la inceputul civilizatiei pe globul pamantesc." Ca la vechii romani, orasul isi fundeaza un nou ciclu, noua era, a Generalului Glad (care se substituie treptat stapanului locurilor, Generalul Marosin), prin simbolistica centrului si a cercului. Puterea generalului Glad se extinde ca un cerc in jurul promotorului ei, pana la acel succedaneu imens al rotii, zidul din piatra scoasa din subterane ce inconjoara in cele din urma orasul, inchizandu-1 ca intr-o cusca, sortindu-1 sfarsitului.

Dinamitat pe dedesubt de Generalul Glad, care cauta cu obstinatie marmura rosie, amenintat de depopulare, de imbatranire si de "negotul de ani" (un fel de renta viagera), Metopolisul, oras al apusurilor, cum il numeste acum un 828i88i personaj, urmeaza destinul marilor cetati a caror intemeiere s-a asociat cu un ineluctabil blestem. Arhetipal, destinul poate fi cel al Romei, ea insasi sorginte indepartata a unui Bizant fastuos si spiritualizat, prezent perpetuu in memoria afectiva a personajelor.

Acolo intemeierea si-a asumat un pacat originar, fratricidul care a cutremurat veacuri de-a randul constiinta romana, ori de cate ori s-a aflat in imprejurari catastrofice. Aici, dinamitei Generalului Glad, care submineaza temelia veche a orasului, i se adauga "dinamita morala", agresiune ce poate fi transpusa, prin descifrarea parabolei, in timpul concret al cartii, cel interbelic. Generalul Glad submineaza asadar timpul, si asa supus unor mari vicisitudini: "doamne, zice un personaj, cum masuram mereu timpul si cunoasterea de la pragurile de macel ale omenirii". Apar, o data cu el, spaimele prabusirii, oamenii grotei, ai infernului: o viziune infernala e prefigurata, subtil, alarmant, intre pagini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.