Cartea, labirintul de nea si piramida

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaiescu Daniel
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incercarile de innoire metodologica marcate, in ultimul timp, de impactul cu textualismul, s-au manifestat - oarecum sporadic si in domeniul eminescologiei. Ma refer la doua interpretari textualiste, preocupate sa demonstreze autoreferentialitatea textului eminescian prin depistarea unor metafore ale textualitatii. Prima dintre ele, propusa de Livius Ciocarlie pornind de la Calin (file din poveste) se bazeaza pe echivalarea consacrata (prin reductie etimologica) a textului cu textura, tesatura, urzeala, firul, panza etc. si comenteaza, din aceasta perspectiva, panza de paianjen care protejeaza, in poemul eminescian, somnul fetei de imparat.
Cea de a doua interpretare, datorata lui Marin Mincu, se axeaza pe imaginea albinelor din Cezara, in care vede o alegorie a literelor. Interesante in sine, ambele interpretari ilustreaza obsesia textualista a identificarii unor motive care inscriu emblematic, prin mise en abime, textualitatea in text. Operatia aceasta, bazata pe un repertoriu de motive (metafore canonice ale textualitatii) se poate extinde si asupra altor sectoare ale operei eminesciene,

uneori chiar cu superioara indreptatire (ce imagine mai pregnanta pentru ingroparea autorului in propriu-i text s-ar putea propune decat aceea a "labirintului de nea" din adancurile marii inghetate in care viseaza sa se inece poetul din Odin si poetul?). Inteles astfel, jocul deconstructiei textualiste mi se pare totusi prea putin tentant, nu doar pentru ca interpretarea, ale carei concluzii sunt integral cuprinse in premisa metodologica, e un pariu cu miza previzibila si dinainte castigata, ci si pentru ca identificarea automata, spre pilda, a "firului" sau a "tesaturii" cu o metafora a textului e, in foarte multe situatii, o premisa falsa.

Firul Parcelor, tesatura ca emblema a destinului ("ursitei") din mentalitatea folclorica romaneasca (splendid ilustrata, de pilda, de Pavel Dan in Ursita, prin recurenta motivelor fir, tors, panza de paianjen etc.), sau, la polul opus (cel al gandirii stiintifice contemporane), lumea vazuta de Heisenberg, in Fizica si filosofie, "ca o complicata tesatura de evenimente, in care conexiuni de tip diferit alterneazaOe determinand astfel textura intregului" sunt doar cateva exemple in care eliminarea sensului ontologic al tesaturii si lectura textualista a motivului in discutie e aberanta.

Desi are toate caracteristicile unui derridean "text generalizat", "lumea-tesatura" a lui Heisenberg este o metafora gnoseologica incercand aproximarea unei noi viziuni ontologice, nu mai poate fi definit ca o realitate primara, ci doar ca punctul de interferenta al unei "tesaturi" de conexiuni. Textualismul este reflexul "local" al acestei noi ontologii, pe care o ignora totusi, voit sau inconstient. Interpretand ca "text" universul pur relational propus de filosofia contemporana a fizicii, cadem in domeniul gandirii metaforice, in cea mai pura traditie romantica, pentru ca "textul generalizat" nu mai e, in acest caz, decat substitutul "cartii lumii".

Exista insa in opera eminesciana un motiv obsedant, a carui recurenta forteaza cititorul la o optiune metodologica. Este vorba chiar de "carte", motiv din seria semantica text, scriere etc., inrudit la Eminescu si cu structura mental-imaginara a realitatii numita "poveste", motiv care permite cel putin doua abordari, diametral opuse: abordarea textualist-deconstructivista si abordarea de tip hermeneutic. Daca optam pentru o perspectiva critica textualist-deconstructivista (spre pilda, in linia scolii din Yale, orientata teoretic de filosofia poststructuralista a lui J. Derrida), cartea (structura inchisa) se dizolva in text - in textul continuu, descentrat, "textul general" care coincide, la limita, cu intregul domeniu al unei limbi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.