Cartile

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adevarata valoare a unei carti nu este data
de pretul ei, ci de folosul pe care-l aduce.
Ar trebui sa ne alegem cartile la fel de atent cum ne alegem prietenii.
Deasupra unui impresionant raft de carti dintr-un anticariat din Louisville cineva a scris: "Toate aceste carti au apartinut unei doamne in virsta care nu putea sa citeasca mai repede de 50 de cuvinte pe minut."
Cartile si studiile sunt mai degraba asemanatoare treptelor unei scari pe care urcam inspre culme; de indata ce urcam o treapta, o lasam in urma.
"Caci va veni vremea cind oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa, ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor. I-si vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite" (2 Tim. 4:3,4) Ca sa intelegem acest bizar sentiment de vinovatie trebuie sa ne intoarcem in timp, la vremea imaturitatii, cind omul, alienat de Dumnezeu si aflat in postura nefericitului "fiu risipitor", nu iubeste inca pe nimeni, pentru ca nu este inca iubit, pentru ca nu se iubeste pe el, isi cauta, febril si derutat, un corelativ, structuri pe care sa le imbratiseze ca un "volubilis" setos si parazit, idei, personaje, carti, versuri, cuvinte, imagine.

Lipsit de experienta, de sentimente, de gindire personala, de identitate, el isi cauta cu disperare "dublul", consistenta sau ceea ce un personaj al lui Novalis numeste "fecioara cufundata-n somn, dupa care sufletul meu tanjeste" si care nu este altceva decit un alt el-insusi (o anima, i-ar spune Young). si e normal sa se indrepte, plin de speranta, spre nisipurile miscatoare ale paginilor de carti care par ca vorbesc despre el, ca vorbesc in locul lui. Despre ce? Despre singuratate, despre inadaptabilitate, despre vis, despre reverie, despre melancolie, despre geniu, despre nemurire, despre suflet, despre iubire, despre sublim, despre contemplatie, despre spirit, despre cunoasterea absoluta.

Mintea goala se umple de cuvinte ametitoare care-i spun Totul tocmai pentru ca el este Nimic. Cuvintele se infoaie si tin loc de senzatii, de gandire, de orice. Astfel se infecteaza cu suferinte abstracte, singurul lui sentiment autentic fiind o penibila mila de sine. Urindu-si existenta proasta, hidoasa, o va uita. Ne va vorbi doar despre frumusete, putere, stralucire. Va insista ce carti a citit si ce destept a fost. Deschizand o carte e ca si cum s-ar asculta pe el. Cel mai mare hot este cel care se fura pe sine insesi, fiind pierdut pe veci.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.