Cartita

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Fotea radu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartita (Talpa europaea) este un mamifer insectivor din familia talpide (Talpidae) adaptat la viata subterana, sapand in pamant galerii care formeaza o retea complicata care converg spre un culcus central. Pamantul din galerii este scos la suprafata, unde formeaza musuroaiele caracteristice. Este raspandita in Europa, din Insulele Britanice pana la Muntii Urali si Caucaz.
Traieste si in Romania si Republica Moldova. Cartitele traiesc oriunde unde solul este adecvat, cu continut bogat in humus (in padurile de foioase, de-a lungul raurilor, mlastinilor, sesurilor, in terenuri cultivate si in cele intelenite, dar si in zonele cu dune nisipoase, fixate). Are o lungime mica de 115-158 mm (cap + trunchi) si o greutatea de 47-100 g. Poate trai 3-5 ani. Corpul este cilindric si blana neagra catifelata; membrele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, adaptate sapatului, iar capul este conic, cu bot alungit si ochi foarte mici; pavilionul urechilor lipseste, iar mirosul si auzul sunt foarte fine.

Se hraneste mai ales cu rame, dar si cu insecte adulte si larvele lor, moluste terestre, miriapode si furnici. Se imperecheaza o data pe an in aprilie-mai, gestatia dureaza circa 4 saptamani. Femela fata 3-7 pui golasi. Cartita este folositoare prin distrugerea multor larve din sol, afanarea si imbunatatirea drenajului intern al apei. Cartitele sunt animale complet carnivore (vermivore, insectivore). Stapanite mereu de nevoia si pofta de mancare mananca orice vietate pe care o gaseste sapand in pamant sau mai rar pe suprafata solului.

Hrana predominanta a cartitei o constituie ramele, care reprezinta peste 90% din componenta hranei. Se hraneste si cu insecte adulte si larvele lor, moluste terestre (melci etc), crustacee terestre, miriapode, furnici si ouale lor, care toate la un loc nu depasesc 5-10% din hrana cartitelor. Dintre insecte predomina in hrana coleopterele (carabusi etc., mai ales larvele lor, care traiesc in pamant), dipterele (larve subterane de muste, mai ales din familiile Bibionidae si Tipulidae), mai putin lepidoptere (omizi de fluturi de noapte etc), himenoptere si ortoptere (coropisnite).

Anii de invazie cu larve de carabusi sunt ani de belsug pentru cartita. Ocazional, mananca si broaste, chitcani, soareci, soparle si serpi, care ajunsi in galeriile de cartite, nu mai vad lumina soarelui. Nici canibalismul nu e rar; invinsul din competitiile crancene care se dau intre masculii de cartite in epoca imperecherii este mancat de invingator. Resturile vegetale gasite in analizele continutului stomacal este pusa pe seama inghitirii accidentale.Datorita metabolismului intens si gradului redus de calorii al hranei, cartitele mananca mult si neincetat si sunt stapanite mereu de nevoia de mancare. Ele au nevoie in 24 de ore o cantitate de hrana de 3-4 ori mai mare decat greutatea lor corporala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.