Cartografie cu elemente de topografie

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_P
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartografia este definita ca ansamblul studiilor si operatiunilor stiintifice, artistice si tehnice care intervin, pornind de la rezultatele observatiilor directe sau exploatarea unei documentatii, pentru elaborarea si intocmirea hartilor, planurilor si a altor moduri de reprezentare, si pana la folosirea acestora.Obiectul de studiu al cartografiei il constituie pe de o parte reprezentarea suprafetei curbe a Pamantului pe o suprafata plana (harta), iar pe de alta parte modalitatile de utilizare a hartilor in diferite scopuri militare, stiintifice, practice etc.
La inceputurile sale, cartografia facea parte integranta din geografie, deoarece aceasta se ocupa nu numai cu descrierea suprafetei Pamantului, ci si cu reprezentarea lui in plan, idee reluata in prezent de unii specialisti, care o considera ramura a geodeziei si a sistemului de stiinte geografice, care se ocupa cu teoria si metodele de intocmire si folosire a hartilor topografice, geografice si tematice.

Cu timpul, cartografia a devenit o stiinta aparte cu mai multe ramuri:
Cartologia
Cartografia matematica sau teoria proiectiilor cartografice
Intocmirea hartilor
Cartoreproducerea
Cartometria

Cartologia este ramura care se ocupa cu studiul metodelor de reprezentare a elementelor de pe suprafata terestra pe harti, de-a lungul timpului, respectiv cu istoricul cartografiei.Cartografia matematica sau teoria proiectiilor cartografice se ocupa cu studiul diferitelor procedee de a reprezenta elipsoidul terestru pe un plan, folosind calcule matamatice.Intocmirea hartilor este ramura care studiaza metodele necesare pentru confectionarea originalului hartii.

Cartoreproducerea sau editarea hartilor studiaza metodele si procedeele tehnice de editare a originalului hartii si de multiplicare a acestuia.Cartometria este ramura cartografiei care se ocupa cu studiul instrumentelor si metodelor necesare diferitelor masuratori ce se pot efectua pe planuri si harti.In etapa actuala, ca urmare a dezvoltarii stiintei si tehnicii, care necesita realizarea de cat mai multe si mai diversificate harti, precum si datorita particularitatilorintocmirii acestora s-a individualizat o cartografie topografica (generala) si o cartografie tematica (speciala).

Prima se ocupa cu metodele de intocmire a hartilor topografice la diferite scari (care sunt harti generale), iar cea de-a doua, cu metodele de intocmire a hartilor tematice sau speciale.In cadrul cartografiei tematice sunt incluse : cartografia militara, cartografia fizico-geografica, cartografia economico-geografica, cartografia geologica s.a.

De exemplu, din prima grupa fac parte : cartografia geomorfologica, cartografia pedologica, cartografia climatica etc.Ca urmare a zborurilor cosmice a aparut cartografia cosmica, ce se ocupa cu cartografierea suprafetelor corpurilor ceresti.Planul topografic este o reprezentare grafica conventionala, precisa, micsorata la scara, a unei suprafete mici de teren.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.