Casatoria - Definitii si conditii de fond la incheierea ei - Aspecte teoretice

Trimis la data: 2012-05-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Vsasasaa saadasfgafas
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de casatorie este folosit de legislatia noastra in doua sensuri :
Actul juridic pe care il incheie persoanele care doresc sa se casatoreasca. Casatoria face parte din categoria actelor jurudice-conditie, intrucat partile pot decide numai ca sa li se aplice sau nu dispozitiile legale care stabilesc statutul legal al casatoriei, fara a avea posibilitatea sa le modifice.
Actul juridic al casatoriei nu poate fi considerat un contract, intrucat :
-viitorii soti urmaresc un scop comun, in timp ce, in cazul unui contract, scopurile urmarite de parti sunt diferite ;
-casatoria nu poate fi afectata de anumite modalitati, care sunt specifice contractului ;

-efectele casatoriei sunt cele prevazute de lege in mod expres, in timp ce efectele juridice ale contractului sunt stabilite de parti, in limitele prevazute de lege;
-spre deosebire de contract, casatoria nu poate inceta prin acordul de vointa al sotilor, ci numai in conditiile si cu procedura reglementate de lege;
-contractul poate fi modificat de catre parti, prin acordul lor, fapt ce nu este posibil in cazul casatoriei;
-nulitatea casatoriei prezinta unele particularitati fata de nulitatea contractelor si a celorlalte acte juridice;

Situatia juridica, in principiu permanenta, a celor casatoriti, determinata de reglementarea legala privind casatoria.Aceasta situatie devine aplicabila prin incheierea actului casatoriei si dureaza pe tot timpul axistentei raportului de casatorie.
In concluzie,casatoria reprezinta uniunea liber consimtita, incheiata potrivit dispozitiilor legale, imtre un barbat si o femeie, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii. Termenul de uniune poate fi inteles atat ca act juridic, cat si ca raporturi juridice statornicite intre soti.

In doctrina s-au axprimat numeroase opinii cu privire la natura juridica a casatoriei care pot fi grupate in trei teorii:
-teoria contractuala, potrivit careia casatoria este considerata un contract, caracteristica Codului civil de la 1865 (care a reglementat relatiile de familie pana la aparitia Codului familiei)

-teoria institutionala, potrivit careia casatoria este considerata o institutie juridica, a fost lansata la inceputul secolului al 20-lea de juristul francez C. Lefebvre, considerandu-se ca partile nu pot stipula, in privinta uniunii lor, intocmai ca partile unui contract.
-teoria contractual-institutionala, potrivit careia casatoria este considerata atat un contract, cat si o institutie juridica. Casatoria e considerata un act juridic de dreptul familiei, nu un contract, avand in vedere faptul ca in prezent nu este permisa incheierea conventiei matrimoniale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.