Case study of the risk assessment of nitrates in food in the west side of Romania

Trimis la data: 2010-05-15
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 0
Autor: Anisoara Dobre
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Expunerea populatiei la riscuri chimice vine atat din partea factorilor de mediu (aer, apa) dar si din alimente (vegetale, carne, lapte, miere, etc.). Efectul anumitor reziduuri si contaminanti este cu atat mai complex si mai grau de estimat cu cat acesti factori actioneaza simultan si cumulativ. Lucrarea de fata evalueaza riscul la care este supusa populatia din vestul Romaniei la nitrati. Acestia provin atat din alimentele de origine animala (carne si preparate din carne, lapte si produse lactate), cat si din alimente de origine vegetala (spanac, salata, carofi) precum si din apa potabila provenita de la surse locale de apa nesupravegheate dar intens poluate cu compusi ai azotului.
S-a calculat EDD (estimated daily dose) pentru doua scenarii, separat pentru adulti si separat pentru copii. Riscul pentru ingestia de nitrati la adulti este cuantificat sub forma de HR (Hazard Ratio) si este subunitar si deci neglijabil. Riscul pentru ingestia de nitrati la copii sub forma HR este supraunitar dar apropiat de 1. Se poate inlatura relativ usor prin administrarea de apa din surse controlate si printr-o dieta care sa contina vegetale din grupa celor "fara risc" din acest punct de vedere.

Cuvinte cheie: expunere, risc, nitrati, hazard ratio. Poluarea apelor subterane cu compusi ai azotului provine fie din infiltratiile cauzate de dejectiile animale si umane fie din folosirea nerationala in trecut a ingrasamintelor cu azot. Nitratii si nitritii ingerati prin apa sau alimente sunt intr-o relatie continua de interschimbare, functie de prezenta sau absenta anumitor alti compusi. Poluarea apei cu compusi ai azotului, indiferent de sursa lor, este inca de actualitate [1,16, 17], deoarece prezenta acestor compusi are un caracter neuniform si este observata tarziu.

Toxicitatea lor asupra omului se leaga de transformarile biochimice ale nitratilor in nitriti si invers si se datoreaza combinarii hemoglobinei sanguine cu nitritii si formarea ireversibila de methemoglobinei. Copii sunt expusi mai mult iar riscurile sunt mai mari din cauza volumului de sange mai mic dar si al pH-ului mai alcalin al sugarilor care favorizeaza reducerea nitratilor la nitriti. Tara noastra are o incidenta ridicata a methemoglobinemiei, cu mortalitate semnificativa. In 1984-1995, s-au inregistrat 2346 cazuri de methemoglobinemie la copii sub 1 an si 80 de decese. Sunt indicii ca cifra este mult subestimata, din cauza dificultatii diagnosticului.

Sursa este si contaminarea fecaloida a apei, dar morbiditatea a crescut puternic in principal prin utilizarea pe scara larga a substantelor fertilizante in agricultura. In 1988, 36 % din fantanile din Romania aveau concentratii de nitrati de peste 45 mg / l. In judetul Iasi, de la cazuri sporadice de methemoglobinemie in urma cu doua decenii, s-a ajuns la sute de cazuri anual. Nitritii sunt incriminati si pentru cancer gastric, prin intermediul nitrozaminelor pe care le formeaza in anumite conditii [19].

Expunerea persoanelor la acesti compusi este foarte diferita ea variind cu: varsta (si deci greutatea corporala), obiceiurile culinare, sezonul(salata de iarna este mai bogata in nitrati), conditii climaterice (fortarea culturilor prin aplicarea de fertilizanti), soiul, metoda de cultivare (sera/camp deschis). Efectul anumitor reziduuri si contaminanti este cu atat mai complex si mai grau de estimat cu cat acesti factori actioneaza simultan si cumulativ.
Produsele vegetale pot contine cantitati mari de nitrati ca urmare a fertilizarii culturilor in vederea obtinerii de recolte bogate. Dintre acestea salata, spanacul, cartofii contin cantitatile cele mai mari de nitrati [4,5].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.