Catalogarea publicatiilor

Trimis la data: 2010-11-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 4
Autor: Fazakas Erzsebet
Dimensiune: 22kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Catalogarea este ramura biblioteconomiei care stabileste regulile de creare a instrumentelor necesare regasirii publicatiilor intr-o biblioteca. Scopul ultim al catalogarii il constituie realizarea unui sistem de cataloage care sa ofere cat mai diverse cai de regasire a publicatiilor (dupa numele autorilor, a titlurilor, a subiectelor tratate etc.).
Declaratia de Principii - cunoscuta ca "Principiile de la Paris" - a fost aprobata de Conferinta Internationala dedicata Principiilor de Catalogare din 19611. Obiectivele ei au servit ca baza pentru standardizare in catalogare; cele mai multe reguli de catalogare publicate in lume dupa aceasta data au urmat riguros aceste principii.

Dupa mai bine de 40 de ani, acum cand atat catalogatorii, cat si utilizatorii din intreaga lume folosesc OPAC-ul se simte din ce in ce mai mult nevoia de a avea un set comun de principii internationale de catalogare. Astazi, in acest inceput de secol XXI, IFLA a
realizat o noua Declaratie de principii aplicabile cataloagelor online de biblioteca si nu numai.

Cel mai important principiu este acela de a asigura satisfacerea cerintelor utilizatorului catalogului.Aceasta noua Declaratie inlocuieste Principiile de la Paris si largeste campul de aplicare a principiilor de la lucrarea tip text la toate tipurile de documente si de la o singura optiune si forma a intrarii la toate datele bibliografice si de autoritate utilizate in cataloagele de biblioteca.

In afara de principii si obiective (adica functiile catalogului), Declaratia cuprinde reguli directoare care ar trebui incluse in codurile de catalogare internationale, precum si recomandari referitoare la posibilitatile de regasire.

1. Descrierea bibliografica a publicatiei in care sunt redate elementele de individualizare a publicatiei, dupa reguli prestabilite: titlul, informatii despre titlu, mentiuni de responsabilitate, editia, datele editoriale, colatiunea, colectia, note, ISBN, pret.

2. Punctele de acces ce indica locul in care trebuie sa se regaseasca inregistrarea in catalog. In cataloagele alfabetice, elementele care dau intrarea in catalog sunt vedetele, iar in cataloagele sistematice - indicii de clasificare.

3. Cota topografica - adresa publicatiei in depozitele bibliotecii.
Pentru elementele descrierii bibliografice au fost desemnate urmatoarele surse principale de informare: pagina de titlu si substituentul ei (pentru titlu, informatiile despre titlu, mentiuni de responsabilitate, mentiuni referitoare la editie);pagina de titlu, substituentul ei, surse complementare (pentru locul, editura si
anul publicarii);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.