Catastrofa Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 6486
Autor: Doryn
Dimensiune: 5kb
Voturi: 112
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o nuvelă psihologică.Nuvela psihologică este specia genului epic de întindere medie mai mare decât schiţa mai mică decât romanul care urmăreşte evoluţia psihologică a personajului principal.Acţiunea nuvelei este liniară şi prezintă viaţa personajului principal David Pop din adolescenţă până când ajunge să lupte în război contra românilor unde este şi omorât.
Acţiunea se petrece în Ardeal înaintea începerii celui de al II-lea război mondial. Spre surprinderea tatălui David reuşeşte la şcoala de subofiţeri în rezervă , se întoarce în satul său se căsătoreşte cu Elvira şi par a avea o căsnicie fericită pentru că aduc pe lume un băieţel.

David nu se implică foarte mult in viaţa socială mai ales că la petreceri se vorbea în ungureşte şi nu înţelegea prea mult.Când se deschideau discuţii despre politică sau război el părea dezinteresat.

Într-o zi primeşte o telegramă care-i va zdruncina liniştea interioară , în care este anunţat că trb. Să se prezinte la garnizoană , îşi aranjează hainele , le aeriseşte şi acceptă situaţia ca fiind ceva temporal după care se va întoarce liniştit la viaţa lui tihnită.

În ziua plecării uită să-şi sărute fiul şi crede că este un semn că se va întoarce curând , când a plecat pe drum la marginea satului trece pe lângă o cruce de lemn învechită cu un Cristos ruginit. Deşi nu era cucernic din fire David se închină bolborosind ‚Doamne ajută’ simţind parcă destinul tragic ce-l avea de urmat.

Războiul se prelungeşte nefiresc de mult în conflict intră din ce în ce mai multe ţări iar David luptă pe diferite fronturi fără a fi rănit sau măcar zgâriat , ţine legătura cu familia dar se obişnuieşte din ce în ce mai mult pe front uitând oarecum ceea ce însemna acasă , într-o zi se întâlneşte cu doi prieteni de la şcoală care-i povestesc despre greutăţile războiului iar David se simte uşurat şi integrat în acelaşi timp deoarece nu păţise nimic pe front .

Evoluţia psihologică a personajului ia o întorsătură radicală în momentul în care află că va fi obligat să lupte împotriva neamului său.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.