Categorii de bunuri ale sotilor

Trimis la data: 2015-04-06
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena_N
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Categorii legale de determinare a bunurilor comune
Art.30 C.Fam stabileste ca bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data incheierii casatoriei bunuri comune ale oricaruia si ale art. 31 determina limitativ categoria de bunuri proprii ale fiecarui sot.
Un bun apartine comunitatii daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
1. bunul este dobandit de soti sau de unul dintre ei in timpul casatoriei
2. bunul nu face parte din categoriile de bunuri proprii reglementate de art.31 C.Fa
Potrivit art.30 C.Fam prin dobandire se intelege obtinerea sub semnul prezumtiei de comunitate de catre oricare dintre soti sau de ei impreuna a unui drept patrimonial real sau de creanta in temeiul legii al unui act sau al unui fapt juridic.
Pentru ca bunul sa fie comun este necesar ca el sa fie dobandit prin acte juridice oneroase intrucat cele dobandite prin acte cu titlu gratuit vor fi considerate comune numai daca aceasta este vointa dispunatorului deoarece in caz contrar bunurile respective sunt proprii in temeiul art. 31 lit.b.

Bunul dobandit in timpul casatoriei urmeaza a fi considerat comun indifferent daca in actul de dobandire figureaza ambii soti sau unul dintre ei.
Daca in actul de dobandire a unui imobil, act incheiat in timpul casatoriei, figureaza ambii soti bunul va fi comun si nu proprietete pe cote parti chiar daca actul ar fi transcris in Cartea Funciara cu indicarea partii cuvenite fiecarui sot.Tot comun va fi bunul dobandit in timpul casatoriei si in cazul in care actul de dobandire este transcris in Cartea Funciara numai pe numele unuia dintre soti, la cererea sotilor.

Daca sotul apare singur ca titular al dreptului de proprietate refuza sa consimta la inscrierea dreptului unde proprietatea bunului comun si in favoarea celuilalt sot, acesta din urma este indreptatit sa ceara inscrierea pe calea actiunii in prestatie tabulara.
Bunurile dobandite pana la aceasta data vor apartine comunitatii iar cele dobandite dupa aceasta data vo fi proprii ale sotului supravietuitor daca data mortii stabilita prin hotarare judecatoreasca este ulterior modificata.

Noua data a mortii stabilita de instanta poate fi anterioara sau ulterioara primei date a mortii ceea ce duce la schimbarea regimului juridic al bunurilor din comune in proprii daca noua data a mortii este anterioara primei date a mortii sau din proprii in comune daca noua data a mortii este ulterioara primei date ale mortii.
Daca cel declarat mort este in viata si obtine anularea hotararii declarative de moarte comunitatea de bunuri nu a incetat sa existe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.