Catehumenatul si Botezul

Trimis la data: 2006-01-20
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 1543
Autor: Laurentiu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 126
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Catehumenatul era pregătirea pe care o primea înainte de botez cei care doreau să îmbrăţişeze creştinismul. La început foarte sumară, ea s-a organizat şi a precedat încă de timpuriu botezul, ca un stagiu de învăţătură creştină. Învăţătura celor doisprezece Apostoli presupune o asemenea pregătire înainte de botez, iar Clement Romanul vorbeşte despre viitorii credincioşi.
Catehumenatul a fost o necesitate a vieţii creştine. El iniţia pe „păgâni” în învăţătura religioasă şi morală a creştinismului, care era atât de deosebită de a lor. Interesul de a recruta credincioşi convişi, aleşi, care să reziste în persecuţii şi în faţa ereziilor, ca şi a ispitelor vieţii, îndemna Biserica să organizeze cu deosebită grijă pregătire acelor pe care avea să-i primească pentru creştinism, ci şi de cunoaştere de încercare şi de întărire a moralului celor care aveau să fie credincioşii ei. Catehumenii erau aleşi, supravegheaţi şi supuşi disciplinei bisericeşti.

În general erau primiţi în sânul catehumenilor oameni care puteau să dispună liber de ei înşişi, cu profesiune sau meserie onorabilă, cu viaţă morală. Sclavii erau primiţi cu voia stăpânului, soţii dacă trăiau îmreună. Admiterea în catehumenat o aprecia şi aprecia şi aproba episcopul.

Catehumenenii erau încredinţaţi unui catehet, de obicei preot, sau chiar unui creştin laic, capabil să-i înveţe. Acesta îi învăţa treptat adevărurile de credinţă şi de morală, în adunările ţinute în unele locuri, poate în şcolile creştine, iar pentru cei mai înaintaşi, în biserici.

Cateheţii puteau fi ajutaţi de lectori. Ei se împărţeau în două categorii: începătorii, numiţi de regulă catehumeni, auditori sau cei care vin să se apropie, şi cei mai înaintaţi numiţi aleşi, luminaţi, competenţi pentru primirea botezului. La începutul secolului IV-lea, se constată în orient trei categorii de catehumeni. Sinodul de la Neocezareea (314-325) îi numeşte auditorii, genunchetori şi iluminaţi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.