Catre Galateea

Trimis la data: 2015-03-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Pasztor Denisa Georgiana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Catre Galateea" face parte din volumul "Dreptul la timp" ce reprezinta a doua etapa de creatie ce face trecerea spre un lirism interiorizat, reflexiv. Temele volumului sunt: timpul, iubirea, creatorul, arta.
Dupa Mihai Eminescu si Tudor Arghezi, Nichita Stanescu este al treilea inovator al limbajului poetic in literatura romana.

Referate similare:

Dupa Mihai Eminescu si Tudor Arghezi, Nichita Stanescu este al treilea inovator al limbajului poetic in literatura romana. Poetul apartine neomodernismului prin intelectualizarea ideii poetice, noutatea limbajului, reinterpretarea miturilor, ambiguitatea limbajului, ermetismul expresiei, subtilitatea metaforei, insolitul (dex.= neobisnuit, noutatea) imaginilor artistice.

"Catre Galateea" este o arta poetica deoarece este redata conceptia autorului despre poezie si despre rolul poetului, raportul acestuia cu lumea si cu creatia. Poezia reprezinta relatia inversata dintre artist si opera, in cadrul unui cuplu: creatorul, timpul si femeia, Galateea si opera.Titlul este unul sugestiv prin aluzia la vechiul mit a lui Pygmalion. Sculptorul grec indragostit de una dintre statuile sale de fildes, se roaga zeitei Afrodita s-o insufleteasca pentru el.

Din casatoria cu Galateea, opera-femeie plasmuita de artist, se naste un fiu, Pathos care in greaca patima, suferinta. Sensul mitului este acela ca patima, pasiunea genereaza creatia. Tema creatiei si tema iubirii se impletesc in acest poem. Prezenta prepozitiei "catre" din titlu evidentiaza adresarea directa a eului liric care este o invocatie catre Galateea, simbol al fiintei iubite si a misterului vietii.

Lirismul subiectiv se realizeaza prin exprimarea directa a atitudinii si prin marcile subiectivitatii. Compozitional, poezia are trei secvente poetice. Cele trei strofe incep cu versul "stiu" si se incheie cu imperativul "naste-ma", ceea ce confera simetria compozitionala. Simbolul genunchiului ce sugereaza rugaciunea, devine laitmotiv, iar gestul adoratiei se repeta gradat in fiecare strofa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.