Cauciucul sintetic si natural

Trimis la data: 2007-05-01
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 8763
Autor: Marta Apostol
Dimensiune: 13kb
Voturi: 719
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria descoperirii cauciucului. Obţinerea cauciucului sintetic nu a fost întimplătoare.Mai întîi a fost cunoscut cauciucul natural, obţinut din sucul ce se scurgea din arborii de hevea braziliană (creşterea în America de Sud).Aborigenii făceau din sucul coagulat mingi săritoare. Ei numeau acest material „cauciuc”,ceea ce în limba lor înseamnă cau-copac şi uciu-curge,plînge.
Cu 500 de ani în urma Christofor Columb , care a descoperit America de Sud, a văzut minunatele mingi de cauciuc şi le-a adus în Europa.Mult mai tîrziu, la începutul secolului al XIX-lea,savanţii au studiat compoziţia cauciucului natural. În cele din urmă ei au constatat că acesta este un polimer al unei hidrocarburi dienice, numite izopren C5H8. Izoprenul se înseamnă cu butadilena:

CH2=CH-CH=CH2 CH2=C-CH=CH2
butadilenă / izopren
CH3

În anul 1928 S.Lebedev propune metoda de producere a cauciucului sintetic butadilenic din alcool.În 1930 a început să funcţioneze prima fabrică de producere a cauciucului.

Proprietăţile cauciucului. Cea mai importantă caracteristică a cauciucului sintetic este elasticitataea, adică proprietăţile de a-şi schimba forma ( a se întinde sau contracta) sub acţiunea unei forţe şi de a reveni la starea iniţială.Elasticitatea mare a cauciucului se datorează joncţiunii macromoleculelor în forma de spirale neregulate şi gheme.Cuciucul nu se dizvoltă în apă.Primul care a beneficat de aceasta proprietate a cauciucului natural a fost englezul Mackintosh. Vărsînd soluţie de cauciuc peste o bucată de prînză, el a descoperit că a obţinut un material ce respinge apa.

Astfel, în 1832 a început confecţionarea impermiabilelor de ploaie, numite mackintosh,mai apoi a galoştilor.

Însă confecţiile din cauciuc natural brut(neprelucrat) nu rezistau la temperatură; la căldură deveneau lipicioase, iar la frig- fărîmicioase.
Problema a fost souţionată o dată cu descoperirea procesului de vulcanizare a cauciucului. Acum toţi ştiu care este sensul şi importanţa ateelierilor de vulcanizare a anvelopelor, însă puţini ştiau cum a fost descoperită vulcanizarea.

În anul 1839, americanul Ch. Goodyear studia cauciucul. Odată întimlător, a scăpat pe o plită fierbinte o bucată de cauciuc presat cu sulf. A doua zi a constatat că acel cauciuc rămăsese elastic, dar era reyistent la fierbinte şi la rece.

Astfel , printr-o întîmlare a fost descoperită vulcanizarea, un proces chimic care şi a lărgit cu mult sfera lui de utilizare.

Vulcanizarea este procesul de tratare a cauciucului cu sulf (pînă la 8%.).

Prin vulcanizare se obţine un material mai elastic, mai rezistent şi mai stabil la variaţiile de temperatuă. În procesul fabricării cauciucului se mai adaugă diferite ingrediente pentru a-i conferi culoare: funingine ( culoare neagră), praf de cretă (culoarea albă) etc. Dacă la vulcanizare se adaugă mai mult sulf (20-40%), se obţine ebonită, un material dur, cu proprietăţile izolante.

După importanţa sa practică, cauciucul poate fi comparat cu aluminiu,petrol, cărbunele pe pămînt. Din cauciuc se produc anvelope pentru mijloacele de transport, furtunuri, centuri, materiale electroizolante,ţesături impermiabile, încălţăminte etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.