Cautarea si identificarea urmelor biologice in cercetarea efectuata la fata locului

Trimis la data: 2014-11-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_L
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In practica medico-legala si judiciara e necesar ca in toate cazurile de moarte violenta, in care sunt suspiciuni de omor, in accidente si diverse alte imprejurari, sa se faca deplasarea la fata locului da catre o echipa formata din organele judiciare ( procuror, organ de politie ), cat si un medic legist; in eventualitatea lipsei initiale a medicului legist, atunci cand cazul nu a ridicat suspiciuni, aducerea acestuia este strict necesara.
Rolul medicului in aceasta echipa este acela de specialist care poate fi consultat sa se pronunte in problemele medico-legale medico- biologice semnalate de cei prezenti in vederea adoptarii unei conduite de lucru comuna.
Conducerea echipei de lucru la fata locului revine in general lucratorului din procuratura, insa medicul legist - fara a incerca sa se transforme in criminalist - trebuie sa aiba de predilectie o participare activ, iar in situatii mai speciale are obligatia sa semnaleze eventuale elemente de ordin bio-medical care ar putea fi trecute cu vederea de cei prezenti.
In situatii deosebite cand nu sunt conditii immediate pentru cercetarea exacta a locului faptei si urmele pot fi conservate, se recurge la sigilarea si paza acestuia pana in momentul efectuarii cercetarii respective.

Enumeram situatiile in care examenul de la fata locului e strict necesar, si anume: in toate cazurile de omor, avort, pruncucidere, viol urmat de moartea victimei, accidente de circulatie cu autor necunoscut, accidente de munca, in moartea suspecta, intoxicatii, cat si in catastrofe.
Medicul legist este chemat la fata locului in scopul de a-si pune in aplicare cunostintele biologice privind descoperirea ( eventual fixarea ), ridicarea si analiza urmelor biologice.

Urmele biologice mai sunt numite si urme materie. In general, ele nu au o forma anterioara bine conturata, exceptand oasele, unghiile, firele de par. Biotraseologia se ocupa cu identificarea si ridicarea urmelor de natura biologica. Acestea sunt produse de secretie, excretie si resturi de tesuturi, rezultate in procesul savarsirii unei fapte penale sau in legatura cu aceasta.
In functie de provenienta produsele biolog
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.