Cautarea unui nou sistem monetar si financiar

Trimis la data: 2005-11-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1382
Autor: Marius Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
Situaţia dezordinii monetare internaţionale se caracterizează prin mişcări de o mare amplitudine pe piaţa schimburilor şi prin dezechilibre profunde ale balanţelor de plăţi. Aceste mişcări pe piaţa schimburilor sunt consecinţe ale dezechilibrelor de plăţi, schimbarea bruscă a sensului (balanţe excedentare devin deficitare).Cautarea unui nou sistem monetar si financiar

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
O perfectă şi constantă adaptare rămasă iluzorie, recursul la o lichidare internaţională pentru finanţarea dezechilibrelor rămase. Crearea unei noi monede poate contribui la formarea unui sistem monetar internaţional. Încă este necesar ca regulile de emisie a noii monede să permită organizarea unei simetrii de drepturi şi obligaţii pentru toate ţările.

Trei axe principale de căutare pot fi astfel degajate:
-prima se referă la căutarea unei adaptări a balanţelor de plăţi;
-a doua consacră atenuarea procesului adaptării, graţie ezitării schimbărilor şi de recurgere la contracte de datorii;
-a treia se referă la reforma sistemului monetar internaţional şi la introducerea unei monede internaţionale.

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
Adaptarea balanţelor de plăţi
1.Adaptarea balanţelor de plăţi
Noţiune şi politici

A.Definirea noţiunii de adaptare a balanţelor
Evoluţia situaţiilor exterioare poate duce la dezechilibre a datoriilor ce pot fi compensate, adaptate. Adaptarea se defineşte ca “o realocare de resurse productive şi de schimburi de bunuri şi de servicii sub efectul variaţiilor de preţuri relative, de venituri şi de taxe”.

Procesul de adaptare implică inflaţia sau aprecierea monetară în ţările excedentare şi deflaţia sau deprecierea monetară în ţările deficitare. Totuşi, obiectivul de echilibru nu poate fi folosit decât dacă adaptarea este obţinută în termeni reali presupunând o realocare de resurse datorită modificărilor de preţuri.

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
B.Politicile adaptării
Adaptarea se poate obţine prin deverse metode care permit caracterizarea politicii de adaptare. Această politică virează anularea detechilibrului existent în modificarea preţurilor şi a veniturilor, ea se limitează la asigurarea financiară temporară a dezechilibrelor.
a)Măsuri vizând obţinerea adaptării reale

Adaptările reale se obţin astfel:
-în ţările deficitare:
-prin o diminuare a veniturilor şi a preţurilor;
-prin creşterea productivităţii reducând costurile şi preţurile;
-prin o depreciere a monedei locale prin raportul la moneda străină.
Aceste măsuri trebuie, pentru a conduce la o adaptare să se traducă printr-o creştere a exporturilor şi o reducere a importurilor.
-în ţările excedentare:
-prin scăderea productivităţii crescând costurile şi preţurile;

Cautarea unui nou sistem monetar si financiar
Aceste măsuri trebuie, pentru a conduce la o adaptare să se traducă printr-o reducere a exporturilor şi o creştere a importurilor.
Trebuie subliniat că mişcările de schimb nu exercită efecte de echilibru care să determine variaţii de preţuri relative antrenând adaptarea reală. Aceste adaptări sunt stimulate prin politici monetare şi bugetare de care trebuiesc însoţite mişcările de schimb.
b)Finanţarea temporară a dezechilibrelor
Măsurile financiare a dezechilibrelor permit restabilirea echilibrelor contabile, dar dacă aceste măsuri nu sunt urmate de adaptări reale, ele nu vor putea face o reechilibrare durabilă.

Adaptarea este obţinută prin operaţii sistematice:
-pentru ţările deficitare, prin vânzarea de aur sau devize, prin împrumuturi în devize faţă de parteneri străini;
-pentru ţările excedentare, prin cumpărarea de aur sau devize, prin împrumuturi în devize faţă de parteneri debitori.
c)Rectificările compensatorii
Faţă de preţul de restaurare a echilibrului în termeni reali şi caracterul temporar a echilibrului în termeni puri contabili, măsurile operând rectificările compensatorii pot fi cucerite. Astfel:
-restricţiile importante instaurate în ţările deficitare: acestea nu au fost în ultimii ani frecvente, putând favoriza mişcarea liberă în comerţul mondial care s-a dezvoltat după perioada războiului. Totuşi, amintim amplitudinea câtorva dezechilibre exterioare, agravate prin criza petrolieră, în unele ţări unde s-a recurs la măsuri de protecţie a comerţului exterior care a afectat necesarul organizării comerţului european;
-dispoziţiile cu privire la fluctuaţiile de capitaluri vizate:
-în cazul ţărilor deficitare este favorabilă intrarea de capital;
-în cazul ţărilor excedentare este favorabilă ieşirea de capital.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.