Cauza Pais impotriva Romaniei

Trimis la data: 2014-01-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La originea cauzei se afla o cerere (nr. 4738/04) indreptata impotriva Romaniei prin care o cetateanca a acestui stat, Doamna Sanda Pais ("reclamanta"), a sesizat Curtea la data de 16 decembrie 2003 in temeiul articolului 34 al Conventiei de Aparare a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale ("Conventia").2. Guvernul roman ("Guvernul") este reprezentat de imputernicitul sau, Doamna B. Ramascanu.

La 1 iulie 1996, in temeiul legii nr. 112/1995 asupra regimului juridic al unor imobile nationalizate ("legea nr. 112/1995"), reclamanta a cerut comisiei administrative competente restituirea imobilului citat anterior.7. Pe 30 ianuarie 1997 si 18 februarie 1998, in calitate de imputernicita a Primariei Bucuresti, societatea T. a vandut doua apartamente ale imobilului respectiv locatarilor primariei din aceste apartamente ("apartamentul nr. 1" si respectiv "apartamentul nr. 2").

8. Printr-o decizie administrativa din 6 aprilie 1998 Consiliul general Bucuresti, al carui presedinte era primarul municipiului Bucuresti, a admis cererea reclamantei si a hotarat sa-i restituie imobilul situat la nr. 57 pe strada Cezar Bolliac. Decizia nu facea nicio mentiune asupra vanzarii celor doua apartamente mai sus mentionate.
Printr-o actiune inaintata la 10 octombrie 2000, reclamanta a sesizat tribunalul Bucuresti cu o actiune in revendicare a apartamentului nr. 1, format din doua camere si terenul aferent.

Ea a indreptat actiunea impotriva cumparatorului R.L., societatii T., Primariei municipiului Bucuresti si impotriva Ministerului Finantelor in calitate de reprezentant al statului. Reclamanta a invocat in sprijinul actiunii sale articolul 480 al codului civil si sentinta definitiva din 4 iulie 1997 mai sus mentionata si a cerut tribunalului sa compare titlurile in litigiu, considerand ca al sau trebuie sa primeze deoarece era mai vechi si provenea de la adevaratul proprietar, si anume G.I.

13. Printr-o sentinta din 22 ianuarie 2002, tribunalul Bucuresti a dat curs actiunii reclamantei. Precizand ca, deoarece titlurile in litigiu provin de la persoane diferite, compararea lor trebuie sa se faca examinand legalitatea titlurilor de care beneficiau aceste persoane si referindu-se la sentinta definitiva din 4 iulie 1997 mai sus mentionata, tribunalul a condamnat pe R.L. la restituirea apartamentului nr. 1 reclamantei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.