Cauza si considerent

Trimis la data: 2015-09-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ileana_C Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Exista ceva in plus independent de intentia necesara pentru structura valabila a unui contract?
Candva, adagiul " ex nudo pacta nulla obligatio oritur" a fost abandonat sub influenta juristilor Canonului Epocilor de mijloc, intrebarea a fost daca o promisiune goala este auto suficienta sau daca ceva a fost nevoie pentru a garanta seriozitatea si legalitatea angajamentului. Acolo putea astfel sa fie o conditie in ceea ce priveste forma. Dar seriozitatea angajamentului putea de asemenea sa fie garantata de doctrina cauzei ca raspuns la intrebarea cur debetur.

Astfel inspiratia a fost cautata in doctrina de lege nesigura, romana, a cauzei, si aceasta doctrina este reantrecuta si poate fi gasita intr-un anumit numar din tarile in care s-a aplicat dreptul roman. Dreptul Englez insa a luat o cale diferita, cu doctrina lui de considerent. In ceea ce priveste Dreptul German insa, acesta nu cunoaste nici o doctrina a cauzei sau a considerentului.
Aceste teorii ridica majore controverse doctrinale, despre care acesta nu este locul potrivit pentru a ne apuca sa discutam acum. In absenta unor materiale comune o sa mergem inainte folosind juxtapunerea in schimbul unei comparatii.

Dreptul francez: cauza
Dreptul englez: considerent
Dreptul german: nici cauza si nici considerentul
A. Dreptul francez: Notiunea de cauza
Acesta este un complex de teorii, complex foarte mult discutat de academicieni, dar foarte semnificant in ceea ce priveste deciziile instantelor de judecata. Pornind de la o discutie generala, o sa examinam succesiv aplicarea traditionala de catre instante si aplicarea lui actuala ( recenta).
Conditiile, in ceea ce priveste cauza sunt gasite atat in dreptul francez, italian si cel canadian.

Articolul 1485 din codul civil al Canadei, ne spune ca o intelegere (un contract) este valabil incheiat daca exista consimtamantul partilor, parti care trebuie sa aiba capacitate de a contracta, daca in schimb,in plus, legea cere un forma speciala pentru a fi respectata ca o conditie necesara pentru formarea lui, sau daca nu partile cer ca contractul sa primeasca forma unei intelegeri solemne. De asemenea este esential pentru un contract, , sa existe o cauza licita si un obiect determinat.

Notiune de cauza este de asemenea o notiune folosita in Dreptul Francez ,in acest timp, de catre tribunale, din considerente cu privire la imbogatirea nedreapta sau a imbogatirii fara justa cauza, , sau cu alte cuvinte, fara a exista un motiv justificat.
Istoria cauzei este complicata pentru ca isi are originile atat in traditiile Romane cat si in traditiile canoniste care eu tendinta sa le prezinte diferit: legatura obiectiva, desi nesigura, in dreptul roman si in explicatia data de Domat in secolul XVII, se refera la ea ca la o cauza a obligatiei, si aspectul subiectiv care provine de la traditia morala canonista.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.