Cauze care duc la delicventa juvenila

Trimis la data: 2016-05-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Firtescu ionut
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un fisier tip doc.

Fara a se putea stabili un raport de cauzalitate directa intre saracie si delincventa juvenila, ea este responsabila de modul in care familiile isi cresc copiii, si de aici se nasc o serie de factori favorizanti pentru o conduita devianta, cum ar fi:

a) frustrarea unui mod de viata limitat in resurse fata de cel al altor copii si tineri din anturajul minorului il determina la utilizarea unor mijloace nelegitime, chiar ilicite, pentru atingerea scopurilor, mijloace apreciate drept "solutii de viata";

b) in unele cazuri, mai ales in randul populatiei rrome, chiar familia este cea care incurajeaza minorul la comiterea unor acte deviante, in scopul obtinerii de resurse nu doar pentru el, ci pentru intretinerea intregului camin;

c) parintii folosesc diferite surse de trai aflate la limita legalitatii (cum ar fi colectarea de fier vechi), ceea ce reprezinta un model negativ pentru minor sub aspectul formularii obiectivelor si mijloacelor de reusita in viata;

d) aparitia fenomenului "copiii strazii", fie la instigarea familiei (de exemplu, copiii sunt trimisi la cersit de catre unele familii de tigani), fie din proprie initiativa, ca evadare dintr-o "viata grea" cu saracie si lipsa de socializare.
Din punct de vedere juridic, delincventa juvenila este o abatere de la normele penale, sociologic este o devianta, iar in concordanta cu evaluarile psihologilor sau psihiatrilor apare ca o inadaptare sociala ori o tulburare de comportament.

Perspectiva juridica nu ofera delimitari categorice intre specificul conduitelor delictuale ale tinerilor si cel al comportamentelor infractionale ale adultilor, caci nu se intereseaza de cauzele acestor comportamente, ci doar de stabilirea unui criteriu unilateral cu ajutorul caruia se poate distinge intre o conduita ilicita sub aspect penal si un comportament normal, acceptat de societate.

Astfel, spre deosebire de criminalitatea (infractionalitatea) actelor adultului, delincventa juvenila cuprinde acele conduite comise de persoane imature, care nu au responsabilitate sociala sau juridica. In acest sens, dincolo de interpretarea ei juridica, notiunea de delincventa juvenila are numeroase semnificatii biologice, psihologice si sociale care fac dificila definirea ei in mod exact.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.