Cauzele persecutiilor crestine

Trimis la data: 2006-11-14
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 15
Autor: Marcel_petre
Dimensiune: 35kb
Voturi: 237
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cauzele persecutiilor crestine - Pentru a întelege împrejurările politice şi sociale care au condus la apariţia creştinismului şi cauzele care au contribuit la răspândirea lui, trebuie sa cunoastem starea lumii antice la naşterea lui Iisus Hristos.Cauzele persecutiilor crestine
Cauzele persecutiilor crestine - Dupa cuvântul Sfântului Apostol Pavel, Mântuitorul lumii s-a născut când a venit „ plinirea vreinii” (Galat. 4, 4). Aceasta înseamnă că lumea veche era pregătită pentru venirea Lui.Cauzele persecutiilor crestine

Cauzele persecutiilor crestine - Palestina, leaganul creştinismului, făcea parte, începand cu anul 63 î.Hr., din Imperiul roman. Statul roman, cu începuturi modeste, a crescut treptat. În fruntea ţinutului Latium, Roma a cucerit Italia, iar în fruntea Italiei, a cucerit lumea antica. Dintr-un mic stat maritim, Roma a reuşit să creeze un Imperiu continental, având la mijlic Marea Mediterană - Mare nostrum.

Acest vast Imperiu cuprindca lumea din jurul Mării Mediterane şi se întindea pe trei continente: Europa, Africa şi Asia. El cuprindea, în Apus, ţinuturile de la Oceanul Atlantic şi Marea Nordului şi se întindea la Răsărit până la hotarele Armeniei, Arabiei şi la Marea Roşie; din Bretania şi Germania de la Rin si Dunăre, se întindea în sud pâna la marginile Saharei si Etiopiei, în Africa. Sub împaratul Traian (98-117), Imperiul roman s-a întins şi mai mult, cuprinzând Dacia Traiana şi ajungând în Răsărit la Marea Caspica şi Golful Persic.

În timpul lui Iisus Hristos, stalul roman se gasea la apogeu ca întindere, putere politică, organizare şi cultură. Dupa Evanghelislul Luca, el este numit si „lumea” (,Luca 2,1)! Împaratul Augustus (31 î.Hr. - 14 d.Hr.) a creat sistemul politic numit Principatul, deoarece împăratul, deşi împărăţea, în stat, puterea supremă îl avea Senalul roman, se consideră princeps, adică primul dintre senatori.

Principatul, ca sistem politic, a durat pâna la împaratul Diocletian (284-305), care a inaugural un nou sistem politic, Dominatul, de la cuvântul dominus, numit astfel pentru că împaratul singur avea responsabilitatea puterii supreme in stat, ca un dominus, stăpân.
Până la împăratul Diocletian, Statul roman era condus de împarat şi Senat (diarhie) şi era împărţit în numeroase provincii. Acestea erau de trei categorii:

a) provincii imperiale, cucerite de curând, conduse în numele împăratului de un legat sau reprezentant al său - legatus Augusli pro praetore;

b)provincii senatoriale,mai bine romanizate,care erau conduse de un proconsul.

c)Alte provincii, cu o situaţie specială ca Palestina, Egiptul, Maurctania, erau conduse de un procurator (în greceşte epitropos).

Provinciile formau unitiăţi administrative şi aveau în frunte un
guvernator ajutat de un concilium. Oraşele se conduceau singure. În fruntea lor se afla Roma - caput mundi, după care mai însemnate erau: Alexandria, Antiohia, Corint, Efes, Tesalonic, Cartagina, Lugdunum (Lyon în Galia).

Numărul populaţiei imperiului roman din timpul împaratului August nu se cunoaşte istoricii o apreciază cu probabilitate între 60-120 milioane de locuitori.

Starea religioasa. Cu exceptia iudeilor, popoarele lumii vechi erau politeiste şi idolatre. Cultele erau numeroase; fiecare popor avea religia sa. Statul roman le tolera pe toate, mai putin pe cele socotite periculoase, ca al druizilor din Galia, unele culte siriene şi egiptene, iar în epoca imperială creştinismul.

Religia romană, religie de stat, religia poporului dominant, era legată de toată viaţa cetăţeanului şi observarea ei era o dovada de loialitate politică faţă de Statul roman. Primul împărat roman, Augustus, a luat şi titlul de „pontifex maximus”, adică şeful religios suprem al Statului. Acesta, văzând decadenţa religiei romane, a încercat o reformă religioasă care tindea la întărirea păgânismului roman şi a moravurilor romane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.