Cauzele si efectele nulitatii societatilor comerciale

Trimis la data: 2014-09-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ioanagirl10
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe de o parte societatea comerciala are si o natura contractuala. In doctrina contractul a fost definit ca fiind actul juridic bilateral sau multilateral, de natura sa produca efectele urmarite de parti, in conformitate cu dispozitiile legale . Astfel, societatea comerciala are la baza acordul partilor, respectiv a fondatorilor, de a se asocia, pentru a realiza fapte de comert, cu scopul de a obtine profit.
Institutia nulitatii societatilor comerciale, pe care ne propunem sa o analizam in prezenta lucrare, are in vedere societatea comerciala privita sub acest ultim aspect, mai precis natura contractuala a societatii comerciale.
Nulitatea societatilor comerciale, la nivel comunitar este reglementat de Directiva 68/151/CEE, denumita si Prima Directiva a Consiliului de coordonare, in vederea echivalarii, a garantiilor impuse societatilor in statele membre, in intelesul articolului 58 al doilea paragraf din tratat, pentru protejarea intereselor asociatilor sau tertilor. La nivel national, institutia analizata este reglementata de art. 56 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

Consideram ca se impun cateva precizari in legatura cu forma si natura reglementarilor in acest domeniu. Potrivit art. 249 (fostul art. 189) din TCE "pentru indeplinirea misiunii lor si in conditiile prevazute de prezentul tratat, Parlamentul European impreuna cu Consiliul si Comisia adopta regulamente si directive, iau decizii si formuleaza recomandari si avize. (...) Directiva este obligatorie pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lasand autoritatilor nationale competenta in ceea ce priveste forma si mijloacele".

Rezulta, astfel ca directivele impun statelor membre rezultatul care trebuie atins, lasand insa autoritatilor nationale competentele legate de forma si mijloacele utilizate in acest scop . Ele nu au efect direct, nefiind destinate sa opereze in mod automat la nivel national. Ulterior adoptarii este necesar transpunerea lor in legislatia statelor membre, implementare care se realizeaza prin adoptarea unor reglementari de catre autoritatile nationale.

Astfel, intre o directiva si persoana fizica sau juridica se interpune intotdeauna o lege nationala, chiar daca legea nationala este doare o traducere cuvant cu cuvant a directivei. In cazul in care o persoana intentioneaza sa-si valorifice drepturile, o face in temeiul prevederilor relevante din legislatia nationala .Totusi, in cauza Marshall s-a statuat ca directivele pot avea efect direct, dar numai la nivel vertical, nu si orizontal. Astfel, Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in sensul stabilirii unei limite "orizontale" pentru efectul direct al directivelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.