Cauzele si geneza accidentelor de munca si a bolilor profesionale

Trimis la data: 2015-05-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 80
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liviu_T
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asigurarea sanatatii si securitatii salariatilor in procesul muncii revine angajatorului, care are obligatia sa ia toate masurile necesare, obligatie ce rezulta din textul art. 171 al. 1 si 2 din Codul Muncii. Din art. 1 al. 1 din Legea 90/1996 rezulta ca protectia muncii constituie un ansamblu de activitati institutionalizate , avind ca scop asigurarea celor mai buneconditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor si altor persoane participante la procesul de munca.
Protectia muncii se realizeaza atat prin masurile tehnice necesare pentru evitarea accidentelor de munca si a bolilor profesionale cat si prin norme de drept care stabilesc drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor menite sa le asigure acestora din urma securitatea si sanatatea in munca.Totodata persoana care presteaza munca are dreptul de a cere realizarea masurilor de protectie a muncii care sa-i asigure viata si acelasi timp are si obligatia de a respecta aceste masuri.

Asadar institutia juridica a protectiei muncii are un caracter complex la realizarea ei contribuind dispozitii din diferite ramuri ale dreptului. Reglementarea principala insa este cuprinsa in dreptul muncii deoarece asigurarea sanatatii si securitatii salariatului este necesara pe timpul prestarii muncii.Scopul activitatii de protectia muncii este asigurarea vietii si integritatii anatomofunctionale a omului in procesul muncii. Factorul uman, elementul principal al oricarei activitati utile nu poate fi privit insa rupt de contextul relatiilor sale cu celelalte elemente ale sistemului de productie.

El trebuie analizat si studiat in interdependentele sale cu sarcinile pe care trebuie sa le execute, cu mijloace de productie cu ajutorul carora isi desfasoara activitatea si cu mediul in care lucreaza.
Numai o analiza profunda a tuturor elementelor care intervin in procesul de munca, o abordare globala a relatarilor si interconexiunile din ele permite elucidarea fenomenului accidentarii si imbolnavirii profesionale si orientarea corecta a profilaxiei acestuia.

Numarul mare de accidente de munca si boli profesionale existent inca la nivelul economiilor nationale impunea reconsiderarea criteriilor de securitatea muncii, atat la cercetarea, proiectarea si exploatarea obiectivelor economice cat si in managementul acestora.Criteriul de securitate a muncii trebuie sa apara cel putin tot atat de important ca si criteriul economic conjugat si nu subordonat acestuia. Acest deziderat se poate atinge numaiabordand problemele de securitate si sanatate in munca in contextul ansamblului procesului de productie ca parti componente ale acestuia si nu ca parti separate de sine statatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.