Caz de protectie sociala

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 418
Autor: Dobre Alin
Dimensiune: 13kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Familia G a ajuns in atentia Serviciului de Protectie Sociala in urma solicitarii de catre Doru G a ajutorului social. Prima intalnire a avut loc pe data de 20 ianuarie la domiciliul clientului. In aceasta prima intrevedere, Elena G. a completat un chestionar privind calitatea vietii si unul despre influenta saraciei asupra relatiilor familiale.
In urma completarii acestor chestionare, am remarcat nemultumiri pe toate planurile. Astfel, resursele financiare sunt minime, niciunul dinte cei doi soti neavand un loc de munca, conditiile de locuit sunt precare, relatia de cuplu este conflictuala, sotul are probleme cu alcoolul si ii abuzeaza atat fizic cat si psihic pe ea si pe copii.

Dorind sa aflu mai multe despre aceste nemultumiri, am solicitat o noua intrevedere. Elena a fost de accord cu aceasta noua intalnire, care va avea loc peste trei zile, la domiciliul familiei. Am cazut de acord ca data viitoare sa imi dea detalii despre relatia maritala, evolutia si problemele intampinate de-a lungul timpului.

Cea de-a doua intalnire a avut loc pe data de 23 ianuarie, la domiciliul familiei G. Desi am stabilit intalnirea astfel incat toti membrii familiei sa fie prezenti, Doru nu a fost acasa, iar familia nu stia unde este.

Dupa cum am cazut de acord data trecuta, la aceasta intalnire am vorbit despre relatia de cuplu dintre cei doi. Astfel, am aflat ca cei doi s-au casatorit in 1985, intr-o localitate de langa Cluj-Napoca, au locuit initial cu parintii lui, apoi s-au mutat la oras, unde Doru s-a angajat ca lacatus mecacanic, iar Elena, tricotoare. In primul an de casnicie s-a nascut primul baiat, Marius, iar Elena a devenit casnica, cresterea si educatia copilului fiind pe primul loc pentru ea.

Cu un an inainte de nasterea celui de-al doilea baiat, Andrei, Doru vrea sa isi schimbe locul de munca, fiind nemultumit de felul in care se integrase in colectivul de munca. Insa, de atunci, din 1989, Doru nu a mai avut un loc de munca stabil.

In 1990 se naste Andrei, urmat de Ionut in 1992 si Ioana in 1996. Elena spune ca a facut 4 copii, desi e saraca, deoarece isi dorea foarte mult o fetita.In 2000 Doru a suferit o ocluzie intestinala, din cauza careia in prezent nu este apt pentru munci fizice, iar de atunci familia este beneficiara de ajutor social.

In ceea ce-l priveste pe Doru, Elene spune ca atunci cand s-au cunoscut, acesta era altfel: isi vizitau rudele, se plimbau duminica prin parc sau mergea la cinema, iar Doru nu consuma alcool decat ocazional.

Prima cearta serioasa a avut loc in 1989, dupa ce Doru a renuntat la locul de munca. In acesta perioada a inceput sa consume mult alcool, si pe fondul consumului de alcool a devenit violent. Una din certurile devenite deja obisnuite a degenerat si Doru batut-o pe Elena. In urma acestui incident, Elena a luat baiatul si au parasit domiciliul conjugal, mergand la mama ei, intr-o localitate de langa Cluj-Napoca. A doua zi insa s-a intors, la insistentele lui Doru, care i-a promis ca nu se va mai intampla si ca isi va cauta un loc de munca.

Nemultumit de locurile de munca gasite, Doru renunta la ele in decurs de 1-2 luni, si astfel familia a inceput sa se confrunte cu dificultati financiare.Din anul 2000, starea de sanatate nu i-a mai permis lui Doru sa presteze munci fizice, iar familia devine beneficiara de ajutor social. Dificultatile financiare intampinate si faptul ca era in imposibilitate de a-si intretine familia l-au facut pe Doru sa gasesaca un refugiu in alcool. Pe fondul consumului de alcool, Doru devine violent atat cu sotia si copiii, cat si cu vecinii si alti membrii ai comunitatii, nu de putine ori primind amenda pentru tulburarea linistii publice.

Pe tot parcursul interviului Elena a avut o atitudine deschisa, era dornica sa vorbeasca, desi toate aceste amintiri aveau o puternica incarcatura emotionala negativa, o intristau, a lacrimat de mai multe ori, mai ales cand povestea despre abuzurile suferite, isi framanta mainile si cauta privirile copiilor sai.

Marius povesteste ca ii este tot mai greu sa stea in aceeasi casa cu tatal sau, ca ii este frica de el, se simte neputincios in fata violentei tatalui si ar vrea sa isi poata proteja mama si fratii. Viseaza sa traiasca intr-o familie fara certuri si ar vrea ca tatal lui sa se schimbe sau sa plece, sa ii lase in pace. Intre timp, o ajuta cu ce poate pe mama lui: face cumparaturi, mici reparatii prin casa si are grija de Ioana.

Ionut urmeaza un program de psihoterapie, din cauza tulburarilor de comportament manifestate ca urmare a comportamentului violent al tatalui.Toti copiii aveau o mimica trista, pareau obositi de toate cele intamplate.

Astfel, la sfarsitul interviului, impreuna cu familia, am identificat urmatoarele probleme pe care vom interveni:
-conflicte interpersonale: Doru-familia: Doru-vecini
-dificultati in performarea rolului: rolul de tata in familie este mai degraba performat de Marius decat de Doru
-resurse inadecvate: familia nu are suficienti bani pentru nevoile de baza, Doru nu-si poate gasi un loc de munca
-probleme comportamentale: datorita comportamentului deviant al lui Doru, si Ionut a inceput sa manifeste tulburari de comportament
-prabusire emotionala: Doru bea “sa uite de necazuriElena sufera de depresii;Ionut se manifesta violent
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.