Caz de spionaj de dupa anul 1991 - Reteaua Ilegalii

Trimis la data: 2015-06-27
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: curierul11
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Transformarea continua a mediului de securitate, definit de volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate, conflictualitatea devenita o constanta a lumii de astazi, atat la nivel intern, cat si international, precum si evolutia naturii si caracterului conflictelor armate impun nevoia de fundamentare a deciziilor pe baza cunoasterii. In prima linie a structurilor implicate in asigurarea cunoasterii problemelor din domeniul securitatii se afla serviciile de informatii, cele care au ca principala misiune prevenirea surprinderii, determinarea naturii si caracteristicilor razboaielor viitorului pentru a asigura pregatirea corespunzatoare a trupelor, precum si contracararea oricaror actiuni care ar putea afecta securitatea nationala, regionala si globala.
In conditiile mediului de securitate care se prefigureaza pe termen scurt si mediu, adaptarea permanenta a serviciilor de informatii la natura si caracterul viitoarelor conflicte reprezinta singura cale de a contracara cu succes amenintarile la adresa securitatii devenite la inceputul mileniului al III-lea mai voalate si mai perfide."
In acest cadru spionajul a devenit una dintre principalele amenintari la adresa securitatii statelor modern, depasind amenintarile provenite de la posibilitatea unui posibil razboi conventional. Astfel, chiar si dupa incheierea "Razboiului Rece", statele moderne se confrunta cu numeroase activitati conspirate intreprinse pe teritoriul national.

In continuare voi prezenta un caz celebru desfasurat pe teritoriul Statelor Unite.
A sti, a cunoaste, a fi prevenit, in vocabularul uzual al omului, indiferent de profesiune, presupune un volum necesar si suficient de informatii din domeniul economic, social, politic, militar etc.
Necesarul de informatii impune dintotdeauna forte si mijloace necesare culegerii, prelucrarii, stocarii si diseminarii datelor/informatiilor intr-o interdependenta obiectiva. Evolutia umanitatii s-a bazat pe cunoastere, pe elemente prospective si de prognoza, pe utilizarea avantajelor dobandite prin informare.

Informatia a devenit, in timp, o nevoie acuta, din dorinta dobandirii avantajului asupra oponentului. In domeniul militar nevoia cunoasterii, a informatiei s-a manifestat, inca de la primele confruntari armate, elemente care atesta calculul acestor nevoi de informatii fiind in dovezile scrise: "puncte slabe si puncte forte la adversar, situatii despre teren si forte necesare cunoasterii"
Spionii au fost dislocati in Statele Unite de catre Serviciul Rus de Informatii Externe (SVR). Acestia nu aveau misiuni imediate, ci pozau ca americani de rand, construind relatii cu persoane din domeniul academic, industrial si alti factori de influenta pentru a aduna informatii.

Ancheta FBI, numita Operatiunea Povesti cu Fantome a culminat la sfarsitul lui Iulie 2010 cu arestarea a 10 indivizi in Statele Unite si un al unspezecelea suspect in Cipru. Cei zece agenti din SUA au fost acuzati de actiuni acoperite de lunga durata in serviciul Federatiei Ruse.O a doisprezecea persoana, un cetatean rus care a lucrat pentru Microsoft, afost de asemenea expulzat pe 13 iulie 2010 in timp ce documentele facute publice de Federatia Rusa in 2011 identifica alti doi ageti care au reusit sa fuga fara a fi prinsi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.