Cazul Kovaci

Trimis la data: 2003-11-18 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 1643
Autor: Vali Nedelcu Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cazul Kovaci - În fapt, s-a reţinut că numitul Dumitru Lucian, agent de pază în comuna Cărpiniş, se adresează cu o plângere orală Postului de Poliţie Cărpiniş, sesizând faptul că în noaptea de 29/30.08.2002, în jurul orelor 24.oo în timp ce îşi exercita serviciul de pază comunală, a surprins un autoturism de marcă străină oprit pe una din străzile comunei şi 2 indivizi necunoscuţi fugind spre maşină, care a pornit în trombă, după care l-a zărit şi pe numitul Kovacs Marcel la câţiva metri distanţă, lovit şi plin de sânge.

În urma sesizării, organele de poliţie au procedat la cercetarea împrejurărilor în care s-a produs agresiunea victimei, reuşind să-i identifice pe autorii faptei în persoana numiţilor BÂRCEA SORIN PETRU, BOZGA MARIAN MARIUS, JURAVLE MARIUS GHIŢĂ, STOICA EUGEN şi BĂLĂŞOIU CLAUDIU MIHAI, care au fost instigaţi la comiterea faptei de către mama victimei, numita KOVACS ANA.

În baza probelor administrate, organele de poliţie au reţinut pe autori, iar ulterior, faţă de BÂRCEA SORIN, BOZGA MARIAN şi JURAVLE MARIUS, s-a emis mandat de arestare preventivă pe timp de 30 de zile, ceilalţi făptuitori fiind cercetaţi în stare de libertate.

Din cuprinsul materialului probator administrat s-a reţinut că partea vătămată Kovacs Marcel, în vârstă de 33 ani, suferă de oligofrenie de gradul II, boală care-l face deosebit de violent în relaţiile cu mama sa Kovacs Ana pe care o maltrata fizic şi supunea la traume psihice. Fiind îngrozită de tratamentul fiului său, aceasta a hotărât să caute o persoană care în schimbul unei sume de bani să-i răpească fiul izgonindu-l cât mai departe de ea.

Această hotărâre s-a conturat atunci când învinuita Kovacs Ana l-a întâlnit pe inculpatul Bârcea Petru Sorin în locuinţa unor amici, propunându-i acestuia ca în schimbul sumei de 2.000.000 lei să-i „execute” planul. Încântat de onorariul oferit, inculpatul a luat legătura cu amicii săi Bozga Marian Mircea şi Juravle Marius Ghiţă, cărora le-a spus de plan, aceştia fiind de acord să-l însoţească.

Pentru ca planul să aibă succes, inculpatul Bârcea Sorin i-a cerut martorului Mihu Leonard, taximetrist la firma „Radio Taxi” să-i transporte cu maşina în comuna Cărpiniş, fără a-i da amănunte cu privire la scopul deplasării, astfel că acesta fiind de acord, în seara zilei de 29.08.2002, în jurul orelor 23.oo au pornit spre comună, fiind însoţiţi şi de învinuiţii Stoika Eugen şi Bălăşoiu Claudiu Mihai.

În drum spre localitatea Cărpiniş, inculpatul Bârcea Sorin a achiziţionat în schimbul sumei de 100.000 lei un tub de spray paralizant de la martorul Mihu Leonard, iar atunci când au ajuns în centrul comunei s-au îndreptat spre locuinţa învinuitei Kovacs Ana, care urma să-i ghideze la locuinţa viitoarei victime. Împreună cu aceasta s-au îndreptat spre locuinţa părţii vătămate, pe care inculpatul Bârcea Sorin a strigat-o la poartă.

În momentul în care victima a ieşit în stradă, inculpatul Bârcea Sorin i-a pulverizat spray paralizant în faţă aplicându-i totodată un pumn în zona feţei, după care ajutat de inculpaţii Bozga Marian şi Juravle Marius, au imobilizat victima de mâini şi picioare depunând-o apoi în portbagajul maşinii cu care s-au deplasat la marginea comunei pe un loc viran unde au scos victima din portbagaj şi au început să-i aplice mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele.

Văzând agresiunea la care este supusă victima, martorul Mihu Leonard a intervenit, astfel că cei 3 inculpaţi au încetat actele de violenţă urcând în autoturismul cu care au revenit în municipiul Timişoara. Ajunşi aici, inculpatul Bârcea Sorin a cumpărat produse alimentare din banii primiţi de la învinuita Kovacs Ana înainte de acţiune, alimente pe care le-a consumat împreună cu cei 2 inculpaţi.

Din analiza împrejurărilor şi a modalităţii în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, s-a stabilit că învinuiţii Stoika Eugen şi Bălăşoiu Claudiu nu au avut nici o contribuţie materială la consumarea infracţiunii, astfel că în sarcina acestora nu se poate reţine infracţiunea de lipsire ilegală de libertate prevăzută de art.189 al.2 C.p. : „În cazul în care fapta este săvârşită prin simularea de calităţi oficiale, prin răpire, de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună sau dacă în schimbul eliberării se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum şi în cazul în care victima este minoră sau este supusă unor suferinţe ori sănătatea sau viaţa îi este pusă în pericol, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.”, urmând a se face aplicarea prevederilor art.249, art. 262 pct.2 lit.a combinat cu art. 10 lit.c., dispoziţii prin care aceştia sunt scoşi de sub urmărire penală. În aceeaşi situaţie se regăseşte şi numitul Mihu Leonard, faţă de acesta urmând a se face aplicarea prevederilor art. 228 alin.6 combinat cu art.10 lit.c. Cod de procedură penală.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.