Ce am invatat de la Arthur Rimbaud

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Tanasescu Elisa
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rimbaud - poetul auroral, al schimbarilor absolute. Potentialitatea enorma/efuziva a poeziei sale contine continuu pulsiunea evadarii. De aceea, scrisul sau se manifesta ca o descarcare teribila de tensiune, ca un fulger, ca si cum poetului i-ar fi fost imposibil sa-l mai pastreze, expulzandu-l ca pe o sarcina prematura. Este in el o stiinta a naturii.A intra in teritoriul Rimbaud inseamna a te aventura in nisipurile miscatoare ale propriului eu, a te scufunda in tine. Opera lui Rimbaud este autobiografia oricui - aceea oculta, cu consecinte fatale -, la care accezi numai daca te lepezi de tine, daca esti absolut sincer si ai curajul sa identifici, sa depasesti alteritatea je est un autre.
Fara indoiala, poetul se joaca in modul cel mai pur, fiind incantat de universul lexical. Rimbaud face o experienta completa a scrisului, ducand poezia pana la capat, pana la incomunicabilitatea datorata totalei comunicari. El desfasoara raza poeziei pe un orizont de 360 de grade. O poezie ardenta, adica plina de combustie. Drumul poeziei lui Rimbaud progreseaza, regresiv, dinspre lingvistica spre noeza, dinspre cosmosul gramatical al cuvintelor spre haosul poietic al gandului (spre o alchimie a verbului, prefigurata deja in Vocale).

Uimeste la Rimbaud o arta a nonconformismului inocent, adica autentic, nativ, lipsita de ostentatie, manifestata ca rafinament si ca maturitate estetica. Si receptivitatea la prezent este sensibila: intre 15-17 ani, insurgenta comunarda, ironie cu tinte multiple (sociala, morala, religioasa), estetica uratului, inflexibilitatea iluminista, retroversiuni de imagini. Un inventar destul de bogat! Hugo l-a numit pe poet "un Shakespeare copil".

Rimbaud sparge intotdeauna cliseele epocii, mentalitatile, pentru ca vine cu bagajul de acasa, se revarsa din originalitate, tasneste din viziune, care este irepetabila si inepuizabila, personalizand genial lumea. Amprentele lui sunt, si azi, inca fragede.Daca Baudelaire este Tatal, Rimbaud este Fiul, intr-o religie estetica. Rimbaud a fost un contrabandist al granitei spiritului, facand frecvente incursiuni dincolo, experimentand abisurile, reveland numeroasele dimensiuni ale scrisului, rascolit de crize de luciditate, subiect si obiect al propriei poezii. Le bateau ivre reprezinta caderea (nevinovata?) in poezie, pe cand Une saison en enfer este antidotul, demersul invers, metapoetic.

Inconjurat de dictionare, de studii, de teancuri de carti, in toiul iernii, in preajma sarbatorilor, intr-un anotimp al reinnoirii, recitesc, parca la nesfarsit, poemele unui copil.
M-am intrebat adesea de ce atata lumina dintr-o data, pentru un timp atat de scurt, de ce un poet autentic abandoneaza brusc scrisul, care este natura sa, de unde atata profunzime la un copil, de ce inversunarea lui negativa, anticelesta, cine, ce vrea sa ne comunice printr-un astfel de oracol?

Rimbaud recomanda scrisul ca pierdere de sine, ca tasnire din mediocritatea eului ("poetul devine vizionar printr-o indelunga, imensa si lucida dereglare a tuturor simturilor"), cautand autenticitatea intr-o metamorfoza, in paroxism, intr-un absolut extatic. Cum poetul isi iese din sine, si poezia sa isi sfarama paradigmele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.