Ce este cultura

Trimis la data: 2013-01-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 2
Autor: oliana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cultura este un principiu complex de comportament, valori, credinte, traditie si arta, care este transmisa din generatie in generatie. Sensul culturii descopera semnificatia sa in viata unui individ si societate. Albert Camus spunea ca: "fara cultura, precum si libertatea relativa implica, societatea, chiar si atunci cand pare perfecta, dar este o jungla. Motivul care sta la baza acestei afirmati fiind acela ca orice creatie autentica este un dar pentru viitor.
Cultura este o matrita a comportamentului invatat, si un mod in care o persoana isi traieste viata. Aceasta este o parte componenta a oricarei societati, si creeaza o atitudine de apartenenta si o unire stransa si comunicativa intre oamenii din acea societate. Cultura cuprinde diverse aspecte de comunicare, atitudine, eticheta, convingeri, valori, obiceiuri, norme, produse alimentare, arta, bijuterii, stiluri de imbracaminte, etc Fiecare societate are o cultura diferita, ceea ce ii acorda o identitate si unicitate.

In ciuda diversitatii culturale vaste, exista anumite elemente ale culturii care sunt universale. Acestea sunt cunoscute ca universalii culturali, care cuprind anumite trasaturi comportamentale si modele, care sunt impartite de toate culturile din intreaga lume. De exemplu, clasificarea relatiei, avand o forma de arta si muzica, utilizarea de bijuterii, clasificarea oamenilor in functie de sex si varsta sunt comune in toate culturile lumii. Cultura este considerat un termen complex si de o varietate de antropologii si cercetorii care au definit-o in diverse moduri. Dintre aceste definiti vom enumera mai jos pentru o buna intelegere a termenului de cultura.

1. Cultura inseamna largirea minti si a spiritului. Jawaharlal Nehru
2. Cultura este cea mai decenta forma de scepticism. Andrei Plesu
Comportamentul -ce se face?
Primul lucru anunta comportamentul oamenilor si al activitatilor lor, stilu, atitudini etc. Unele persoane pot fi permanente, unele sedinte poate fi ascultate de catre o persoana iar unele ar putea fi implicate int-o anumita actiune.

Valori - Ce este bun sau cel mai bun .
Cerandu-le o explicatie despre motivele activitatiilor lor, stiu ca oamenii au ales sa se complaca in activitati care sunt considerate bune. Aceasta diferentiere de bun sau mai bun vine de la "valori". Valorile reprezinta obligatii sau activitatile pe care nu "ar trebui sa le faca" sau "ar trebui sa le faca", sa fie in sincronizare cu modelul de viata dorit..

Convingeri - Ce este adevarat?
La interogatoriu in continuare el isi da seama ca aceste valori nu sunt decise arbitrar, ci provin de la "convingeri". El descopera ca anumite credinte (convingeri de operare) influenteaza in mare masura valorile si comportamentul, intrucat anumite convingeri (convingeri teoretice) au un impact foarte putin practic pe valori si comportamente. Prin urmare, anumite persoane pot avea un set diferit de convingeri, ci se comporta intr-o maniera similara si vice-versa observarea activitatiilor acestora este pur si simplu incapabila sa intelegem logica din spatele lor.

Ce este real? Cel mai profund nivel de intelegere care formeaza baza pentru un anumit set de convingeri este "viziunea". Viziunea asupra lumii implica modul in care interpreteaza realitatea si se refera la modul in care ne vedem pe noi insine fata de lume. Acestea includ ideile din spatele sensului si motivul pentru existenta umana, notiunile de rau, divina si supranaturala.

Caracteristica si semnificatia culturi.
Cultura este invatata de la oamenii din jurul nostru: parintii, tutori, rude, valori, traditii si comportamentul este trecut de la o generatie la alta. Acesta este fenomenul colectiv care nu poate exista izolat intr-un singur individ. Acesta fiind comun la anumite nivele fie ele nationale, regionale, corporativ, clasa sociala etc, dar este de asemenea bogat in diversitate.

Locuitorii din regiuni diferite prezinta in cadrul natiunii lor un amestec unic de credinte, valori, stiluri si asa mai departe. Cultura poate fi comulativa si dinamica insa poate fi si un anumit grup care este intr-o continua evolutie si in curs de schimbari lente. Fiecare generatie aduce de-a lungul un nou set de modificari expunand culturii diferite, care duc la schimbul de anumite aspecte culturale.

Semnificatiile sunt cunostintele necesare pentru supravietuire si adaptare la mediul nostru natural si social fiind dobandite prin cultura. Cultura este ceea ce inbina in noi cunoasterea binelui sau a raului, acceptabil sua non- acceptabila socializare, cunostinta de cauza saiu in necunostinta de cauza, aceasta jucand un rol major in conturarea personalitatii noastre si comportamentala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.