Ce este educatia incluziva

Trimis la data: 2010-08-02
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 1
Autor: Adela Barbu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Educatia incluziva a aparut din nevoia de schimbare a atitudinilor si mentalitatilor, dar si a politicilor si practicilor de marginalizare. Incluziunea se constituie tot mai mult ca fiind cea mai potrivita abordare pentru intelegerea si satisfacerea nevoilor de invatare a tuturor copiilor in scolile publice, cat mai aproape de casa fiecaruia, de grupul din care face parte.Inseamna ca scolile trebuie sa fie ale tuturor copiilor.
Crearea scolilor care sa-i primeasca pe toti copiii, indiferent de caracteristicile, dezavantajele sau dizabilitatile acestora, inseamna un sistem educational largit care foloseste toate resursele comunitatii pentru a asigura indeplinirea cerintelor celor care invata.
Fiecare individ detine un stil propriu de dezvoltare si de invatare. Fiecare are, la un moment dat, probleme de adaptare la existenta. Rezolvarea lor eficienta determina progresul copilului, iar nerezolvarea lor duce la reducerea sanselor acestuia de a participa la viata sociala, adica scad sansele de a fi integrat.Cresterea participarii scolare si a frecventei elevilor din comunitatea locala, imbunatatirea rezultatelor scolare ale tuturor elevilor si reducerea repetentiei si a altor forme de excludere de la posibilitatea de a invata sunt cateva obiective care trebuie sa fie prioritare fiecarei scoli.

Pe langa sistemele de sprijin pe care scoala le poate dezvolta si utiliza, este nevoie de un sistem de sprijin care sa functioneze dincolo de scoala. Pentru inceput, acesta poate fi format dintr-un profesor itinerant care sa asigure sprijinul. Exista chiar o strategie a creerii echipelor de specialisti, care se deplaseaza dintr-o scoala in alta pentru a oferi consultanta sau sa desfasoare diferite activitati. Acestea pot functiona la nivel local - intr-un cartier, comunitate sau grup de scoli.

Toate acestea reprezinta doar o teorie daca nu se acorda fiecarui copil atentia care i se cuvine in conformitate cu drepturile pe care le are. Adesea se invoca lipsa fondurilor, conditiile precare sau alte motive. Uneori, incluziunea este numita utopie. Personal, consider ca se poate trece peste orice obstacol daca exista intelegere, bunavointa si interes asupra copiilor cu cerinte educative speciale.

Tendinta crescanda de integrare scolara in unitati obisnuite de invatamant pentru copii cu cerinte educative speciale este binecunoscuta, atat in lume, cat si in Romania. O serie de programe la nivel national, legislatia existenta, politicile de reforma in invatamant au impus cresterea efectivului copiilor cu deficiente integrati in scoli obisnuite. Se vorbeste tot mai mult si la noi in tara de scoli incluzive.

In prezent, in tara exista o crestere a numarului de copii cu nevoi speciale integrati in scolile obisnuite. Cu siguranta, numarul lor este cu mult mai mare, multi parinti, cadre didactice nestiind unde sa se adreseze, ce demersuri trebuie facute pentru copii.
A schimba ceva in modul de lucru sau de viata al cuiva nu este usor. In general, oamenii prefera certitudinea si siguranta. Prin urmare, o schimbare ca aceasta la care se refera lucrarea de fata, chiar daca exista suficient de multe voci care o cer, este privita cu suspiciune. Sunt putini cei care intampina orice schimbare cu entuziasm sau macar cu acceptare. Se impune astfel, ca schimbarea sa se realizeze gradual, conform unui program, inca de la inceput.

Se cade sa privim schimbarea la nivelul scolii. Exista cateva conditii care trebuie indeplinite pentru ca incepe sa schimbam:*
-Efectivitatea: orice schimbare devine reala numai daca este adusa la nivel de practica efectiva in unitatea in care se doreste a fi introdusa.Accentul strategic pe resursa umana: conceperea, realizarea si evaluarea este de competenta educatorilor, dar este nevoie in acceasi masura si de reprezentantii comunitatii, de parinti si, mai ales, de elevi.Motivarea: cei ce realizeaza schimbarea trebuie motivati, incurajati, recompensati si sa li se recunoasca dreptul de a gresi.Participarea: se refera la implicarea concreta in realizarea schimbarii a tuturor celor interesati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.