Ce este stiinta

Trimis la data: 2013-12-13
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Ce este stiinta?
Stiinta ca rezultat al cercetarii poate fi definita in doua moduri si anume:
a) Privita in general, stiinta reprezinta "Totalitatea cunotiintelor stiintifice acumulate in decursul vremii, avand la baza descoperirile ipotezelor realizate de savantii,oamenii de stiinta si pecialistii din intreaga lume si care au fost puse in slujba omenirii.
b) Privita in sens restrans, fiecare stiinta este formata dintr-o mare diversitate de cunostiinte specifice unui domeniu, ramura sau specialitate, acumulate in timp, ca rezultat al cercetarii desfasurate.
Stiinta este o ramura de studiu care este preocupata atat de multimile conectate ale adevarurilor demonstrate cat si cu factorii sistematici clasificati si mai mult sau mai putin corelati, obtinandu-se legi generale si care includ metode demne de incredere pentru descoperirea adevarului pur in interiorul domeniului sau.(Oxford Dictionary).
2.Ce este cercetarea stiintifica?

In general, cercetarea stiintifica e o activitate laborioasa, complexa, profunda, desfasurata in timp si care are ca scop patrunderea in "Tainele naturii", realizarea de noi descoperiri si aplicarea lor in folosul omenirii.Privita in sens restrans, cercetarea e o activitate specifica unui domeniu al stiintei, tehnicii si tehnologiei, economiei, medicinei, vietii, precum si pentru cunoasterea marilir, oceanelor si cosmosului.

Dupa profunzimea, amplitudinea, importanta si rezultatele obtinute, cercetarea stiintifica este "una dintre acele actvitati extrem de complexe si de subtile" (BEVERIDGE)Cercetarea stiintifica este de doua feluri: cercetarea fundamentala si cercetarea opertionala-aplicativa. Ele se afla intr-o relatie de intredependenta si interconditionare.
Cercetarea stiintelor fundamenale ete o activitate profunda, minutioasa,laborioasa, foarte complexa care se ocupa de un anumit domeniu vital pentru omenire.

Cercetarea stiintelor operationala-aplicativ este aceea activitate specifica intr-un anumit domeniu, strict limitata, care are ca scop cunasterea si aplicarea intr-un timp cat mai scurt.

3. Ce este metodologia cercetarii stiintifice?
Metodologia este stiinta cercetarii stiintifice care se ocupa de ansamblul stiintelor precum si de o anumita stiinta si a carui rezultat poate fi o descoperire, ipoteza sau teorie. (A fost denumita "stiinta a stiintelor"- KEDROV).Metodologiile dupacontinutul si domeniul de aplicare sunt de doua feluri: metodologia generala si metodologia specifica.

Metodologia generala este formata din:
a) Metodologia clasica farmata din totalitatea metodologiilor utilizare in decursul vremii, in cercetarea stiintifica si din care fac parte: observatia, analiza si comparatia, sinteza, inductia, deductia sau rationamentul, studiile de caz si generalizarea concluziilor.
Metodologia specifica se utilizeaza numai intr-un cadru restrans, asupra unui singur domeniu al unei stiinte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.