Ce posibilitati au Guvernele Statelor membre UE sa respecte prevederile Pactului si, pe de alta parte, sa asigure sustenabilitatea finantelor publice?

Trimis la data: 2011-08-29
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.43 / 10
Downloads: 93
Autor: Florea.andreea
Dimensiune: 19kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In primul rand, Guvernele Statelor membre ale UE au gresit in momentul renuntarii la penalizari, deoarece acest fapt a atras consecinte grave, si anume: reducerea ritmului de crestere a PIB, cresterea deficitului bugetar, etc.Combinarea politicilor economice intr-o maniera eficienta poate conduce la relansare economica si la diminuarea presiunii inflationiste. Promovarea unei politici salariale prudente si a unei politici monetare ferme vor putea asigura stabilitatea economica.
In analiza facuta de expertii FMI se arata: " In orice caz, preocuparile legate de efectele potential restrictive asupra capacitatilor tarilor de a pune in aplicare politici fiscale anticiclice trebuie sa fie puse in legatura cu constrangerile impuse de deficitele mari din multe tari ale Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, disciplina marita necesara aderarii la pact poate permite foarte bine un rol stabilizator mai mare in ceea ce priveste politica fiscala decat a fost posibil in cele mai multe dintre aceste tari de-a lungul a mai multor ani.

In acelasi timp, realizarea unui grad superior de stabilitate a preturilor, impreuna cu atentia concentrata a Sistemului European de Banci Centrale asupra conditiilor din zona euro, spre deosebire de influenta dominanta a conditiilor economice germane asupra politicii monetare in tarile participante la mecanismul ratelor de schimb, ar putea permite politicii monetare sa joace rol stabilizator mai mare decat in trecut pentru zona euro ca intreg."

Guvernul are un rol important in cresterea economica. Se incepe inca de la delimitarea adecvata a drepturilor de proprietate si de la securitatea si forta contractelor, a legii si a ordinii. In ceea ce priveste stabilitatea, cel mai important aspect este crearea unei monede puternice si stabile. Cheltuielile publice pentru infrastructura, educatie, sanatate sunt esentiale, deoarece reprezinta un suport pentru stabilitate si crestere economica.

Politici guvernamentale ar trebui sa se concentreze asupra cresterii competitivitatii, prin inovatii, conducand in acest fel la cresterea exporturilor si la acoperirea deficitelor. Asistenta financiara si consultanta pentru cresterea investitiilor si a economisirilor, ar trebui sa fie de altfel importanta pentru guverne, cu atat mai mult cu cat aceasta asigura crestere, stabilitate si incredere in economia respectiva.In mod cert Guvernele pot contribui la cresterea economica, insa actiunile intreprinse nu afirma acelasi lucru.

De cele mai multe ori deficitele bugetare sunt acoperite prin majorarea impozitarii, ceea ce conduce la scaderea investitiilor si cresterea datoriei publice. Situatia este destul de critica, insa alternativele iesirii din aceasta situatie, nu par sa fie pe placul guvernantilor. Opinia publica si interesul personal primeaza. O posibila alternativa ar fi acordarea stimulentelor adecvate prin sisteme fiscale si de prestatii sociale. Adica, oferirea unei protectii sociale adecvate care sa incurajeze si sa protejeze forta de munca, astfel incat gradul de ocupare sa fie in crestere, iar rata de inactivitate sa urmeze un curs descendent.

In al doilea rand, aceasta alternativa constituie de altfel si o tangenta la coeziunea sociala.Unul din principalii piloni ai Pactului este mentinerea unei politici fiscale coerente si descentralizate care sa respecte termenii Pactului de Stabilitate si Crestere Economica.
Situatia economica si mediul de afaceri sunt foarte importante pentru stabilitatea unei tari, cu atat mai mult cu cat o mare parte din investitii se bazeaza pe aceste informatii.

Apoi gradul de incredere in economia tarii respective, poate ajuta la cresterea investitiilor si implicit la o rata mai mare de crestere economica. Insa increderea de tara este bazata pe o moneda puternica si stabila si o politica monetara adecvata. Aceasta trebuie corelata foarte bine cu politica fiscala, insa de cele mai multe ori se constata esecuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.