Cea mai importanta problema in Romania de azi

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 349
Autor: Buzoianu Marinel
Dimensiune: 12kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu e nevoie de o privire avizata, de sociolog, ca sa ne putem da seama ca intelectualitatea romaneasca nu mai este cea care odata facuse corp comun in fata totalitarismului, rezistind prin cultura (uneori si prin revolta acAZtiva) enormei puteri unice si discretionare. Azi elita noastra este adinc sfisiata intr-un pat procustian ideoloAZgic, care-o chinuie peste masura si o face incapabila de rezistenta unita. Amenintarea, astazi, a unei noi puteri absolute, a unui nou partid unic in curs de constituire ii surprinde pe liderii nostri de opinie in toiul unor dispuAZte pe care le consider, desi importante pentru o clarifiAZcare conceptuala, totusi profund daunatoare in contexAZtul politic actual.
Daca avem, pe de-o parte, o fireasca sciziune intre intelectualii care-au trecut de la-nceput de partea puterii (si care azi populeaza toate organismele de decizie: Ministerul Culturii, Academia, Fundatia culAZturala, directiile teatrelor, cinematografiei, ca si mai toaAZte centrele culturale din strainatate, tendinta fiind de aproAZpriere exhaustiva a acestor institutii) si, pe de alta, cei care si-au pastrat independenta cu pretul despuierii lor de putere si vizibilitate sociala

Din fericire ei sint cei mai multi si mai valorosi si ei vor conta in final, indiferent in ce zona de umbra vor fi impinsi), mult mai trist este sa constatam o fractura ce se adinceste din zi in zi intre acesAZtia din urma, spre satisfactia, probabil, a celor aserviti puAZterii. E vorba de doua tipuri de intelectuali, ambele devotate democratiei si liberalismului, ambele active si beneAZfice in contextul national de azi.

Unul dintre grupuri este insa mai conservator, mai elitist, mai traditional, mai leAZgat de valori europene moderne -- in sensul moderniAZtatii interbelice --> pe cind celalalt reprezinta intelectuAZalitatea mai recenta, care urmeaza mai curind un model ideologic asemanator neo-liberalismului american, adept al unui nou tip de societate, de relatii interumane, de tenAZsiune intre globalizare si lateralizare culturala.

Cum inAZtotdeauna bataliile ideologice s-au dat pentru nuante si nu pentru deosebiri ferme, sint toate sansele ca, pe de-o parte, aceste doua grupuri sa uite ca adversarul lor coAZmun il reprezinta de fapt profitorii noului regim, iar pe de alta, ca toti intelectualii sa uite ca ne-ndreptam priAZmejdios de mult catre un nou model de putere discretioAZnara, al carei cinism a devenit deja vizibil (strident, as zice) in anumite probleme punctuale, pe care le consider niste indicatori ce ne spun clar incotro bate vintul.

Daca nu se vor trezi la timp, intelectualii -- si nu numai ei -- vor avea in curind de-a face cu un mare partid "popuAZlar" (de fapt, doar populist) ca in Mexic, care-si va invenAZta si finanta opozitia ca sa nu ramina chiar singur pe sceAZna politica. Este motivul pentru care micile deosebiri intra-liberale ar trebui sa nu impiedice formarea unui nou front comun in cultura romaneasca.

Unul dintre indicatorii de care vorbeam, si cel mai limAZpede la aceasta ora, este chestiunea manualelor alternaAZtive. Desi acum se stie cu certitudine ca la originea inAZtregii dispute a fost un tirg politic dintre cele mai odioase, desi se cunosc in detaliu ramificatiile politico-economi-ce care leaga partidul de guvernamint de clientii sai din lumea afacerilor cu cartea scolara, Ministerul Educatiei continua sa ascunda acest clientelism in spatele unui puAZeril joc cu computere impartiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.