Cea mai indelungata revolutie: descoperirea agriculturii - mezoliticul si neoliticul

Trimis la data: 2013-09-03
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 23
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 47kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La sfarsitul epocii glaciare, catre ~ 8000, climatul si peisajul s-au schimbat in mod radical si, ca urmare, si flora si fauna Europei la nord de Alpi. Retragerea ghetarilor a provocat migratia faunei catre regiunile septentrionale. Treptat, padurea s-a substituit stepelor arctice. Vanatorii au urmarit vanatul, mai ales turmele de reni, dar rarirea faunei i-a obligat sa se instaleze pe malurile lacurilor si pe litoraluri si sa traiasca din pescuit. Noile culturi care s-au dezvoltat in mileniile ulterioare apartin perioadei mezoliticului. in Europa Occidentala ele sunt net mai sarace decat grandioasele creatii ale paleoliticului superior.
Dimpotriva, in Asia de Sud-Vest si in special in Palestina, mezoliticul constituie o perioada axiala: este epoca domesticirii priAZmelor animale si a inceputurilor agriculturii.Se cunosc destul de putin practicile religioase ale vanatorilor care au urmarit turmele de reni in nordul Europei, in depozitul de namol al unei ape statatoare din Stellmoor, langa Hamburg, A. Rust a gasit resturile a doisprezece reni intregi, scufundati, cu pietre in pantece sau in cusca toracica. Rust si alti autori au interpretat acest fapt ca ofranda de jertfire a primului vanat adusa unei divinitati, probabil Stapanului Animalelor.

Dar H. Pohlhausen a amintit ca eschimosii isi conserva proviziile de carne in apa inghetata a lacurilor si a raurilor [1]. Totusi, dupa cum recunoaste insusi H. Pohlhausen, aceasta explicatie empirica nu exclude intentio-nalitatea religioasa a anumitor depozite, intr-adevar sacrificiul prin scufundare este larg atestat, si in epoci diferite, din Europa Septentrionala pana in India [2].

Lacul de la Stellmoor era probabil considerat "loc sacru" de catre vanatorii din mezolitic. Rust a cules din zacamant numeroase obiecte: sageti din lemn, unelte din os, topoare cioplite din coarne de ren. Probabil ca ele reprezinta ofrande, cum este cazul obiectelor din epoca bronzului sau a fierului gasite in unele lacuri si mlastini din Europa Occidentala. Desigur, mai mult de cinci milenii despart cele doua grupe de obiecte, dar continuitatea acestui tip de practica religioasa este neindoielnica, in izvorul zis Saint-Sauveur (Padurea din Compiegne) au fost descoperite silexuri din neolitic (sparte intentionat in semn de ex-voto), obiecte din vremea galilor, a galo-romanilor, si din Evul Mediu pana in zilele noastre [3].

Trebuie de asemenea tinut seama de faptul ca, in acest caz, practica s-a mentinut in pofida influentei culturale a Romei imperiale si, mai ales, in ciuda interdictiilor repetate ale bisericii crestine. Dincolo de interesul sau intrinsec, acest exemplu are o valoare paradigmatica: el ilustreaza admirabil continuitatea "locurilor sfintite" si a anumitor practici religioase.Tot in stratul mezoiitic de la Stellmoor, A. Rust a descoperit un stalp din lemn de pin cu un craniu de ren in varf. Dupa J. Maringer, acest stalp cultual indica probabil pranzuri rituale: era consumata carnea renilor, iar capetele lor erau oferite unei fiinte divine.

Nu departe de Ahrensburg-Hopfenbach, intr-o statiune mezolitica datata ~ 10000, A. Rust a degajat din fundul unui lac un trunchi de salcie de 3,50 m lungime, sculptat grosolan: se disting capul, un gat lung si vagi trasaturi incizate, care, dupa autorul descoperirii, reprezinta bratele. Acest "idol" fusese implantat in lac, dar imprejur nu s-au gasit nici oseminte, nici obiecte de vreun fel. E vorba, probabil, de imaginea unei Fiinte Supranaturale, desi este imposibil de precizat structura acesteia [4].

Alaturi de saracia acestor putine documente ale vanatorilor de reni, arta rupestra a Spaniei orientale ofera istoricului religiilor un material considerabil. Pictura rupestra naturalista a paleoliticului superior s-a transformat, in "Levantul spaniol", intr-o arta geometrica rigida si formalista. Peretii stancosi din Sierra Morena sunt acoperiti de figuri antropomorfe si teriomorfe (mai ales de cerbi si mufloni) reduse la cateva linii si cu diferite semne (panglici serpuitoare, cercuri, puncte, sori).

Hugo Obermaier a aratat ca aceste figuri antropomorfe se aseamana desenelor specifice galetilor pictati din Azilian [5]. intrucat aceasta civilizatie deriva din Spania, reprezentarile antropomorfe inscrise pe peretii de stanca si cele de pe galeti trebuie sa aiba semnificatii asemanatoare. Au fost explicate ca simboluri faiice, ca elemente ale unei scriituri sau ca semne magice. Cea mai convingatoare pare comparatia cu ciuring-urie australiene. Se stie ca aceste obiecte rituale, cel mai adesea din piatra si ornate cu diverse desene geometrice, reprezinta corpul mistic al stramosilor.

Ciuring-urile. sunt ascunse in pesteri sau ingropate in anumite locuri sacre, si nu sunt comunicate tinerilor decat la terminarea initierii lor. La tribul Aranda, tatal se adreseaza fiului in acesti termeni: "Iata corpul tau, din care ai iesit printr-o noua nastere" sau: "Acesta este trupul tau. El este stramosul care erai (u, cand, in viata ta anteAZrioara, peregrinai. Apoi ai coborat in pestera sfanta, pentru ca sa te odihnesti acolo" [6].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.