Ceasornicul indreptat

Trimis la data: 2011-03-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 4
Autor: Pascalini Nini
Dimensiune: 11kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ceasornicul indreptat este o poezie scrisa de Iancu vacarescu. Acesta face parte din neamul "Vacarestilor" cunoscuti ca scriitori si poeti, care lasa o mostenire literara insemnata, ea desfasurandu-se in acele vremuri pe "intinderea" a trei sferturi de veac. Ea reprezinta nu numai o schimbare de mentalitate fata de incercarile anterioare, dar si un inceput de afirmare a spiritului nou, modern, in poezie." (A. Piru).
Iancu Vacarescu a studiat cu un francez emigrant, Colson, apoi la Viena (1804-1810). Adept al formelor inaintate ale manifestarii dramatice, a sprijinit infiintarea teatrului grecesc din Bucuresti, traducand Moartea lui Cezar, de Voltaire.
Face parte din grupul poetilor Vacaresti care au introdus elemente noi in poezia romaneasca, au ajutat la studierea gramaticii limbii romane, au sprijinit cultura romaneasca. Ceasornicul indreptat cultiva intentionat monotonia.

In vreme ce poetul roaga ceasul sa treaca repede peste clipele rele si sa lungeasca pe cele bune, versul bate imposibil ca o limba de pendul. Ceasornicul indreptat e o poezie ce lasa in urma lirismul erotizant, largind sfera inspiratiei inspre meditatia asupra timpului.

Interesant e faptul ca meditatia nu e redata in mod rigid, ci capata o amprenta afectiva, primeste o coloratura morala indiscutabila: "Tu, care vremea ne spui ca trece,aZ/ Ne-aduci aminte des, moartea rece,aZ/ Vino acuma, ia-nvatatura,aZ/ Schimba nedreapta a ta masura!aZ/ Stii ticalosul om ce putineaZ/ Poate sa aiba ceasuri de bine.aZ// Cand dar asupra-i raul se scoala,aZ/ Cand stapaneste razboi sau boala,aZ/ Vezi saracie, necaz, durereaZ/ Cand vezi primejdia in putere;aZ/ Atunci fa anul d-un sfert sa fie,aZ/ S-al sfert sa treaca, sa nu mai vie".

Reflectia asupra conditiei umane, asupra fragilitatii fiintei si a caracterului malefic al timpului e complicata aici de conotatii etice, prin care autorul se raporteaza la epoca sa, dar si la defectele de caracter ale semenilor sai.

Interesanta din punct de vedere al viziunii, aceasta conjunctie intre meditatie si sanctiune etica se completeaza cu accentele autobiografice, ce se constituie intr-un grafic extrem de graitor al unei sensibilitati atente la ritmul lumii in care traieste: "Vezi a mandriei la om pieireaZ/ Nemilostiva neomenire,aZ/ Nelegiuire ca unelteste,aZ/ Prietesugu ca se raceste,aZ/ Vezi patriotii cu neunire,aZ/ Siliti, iubitii, spre despartire,aZ/ Vezi tu un cuget fara de lege,aZ/ Ca sfinte noduri va sa dezlege,aZ/ De simtiri inima cand vezi seaca,aZ/ Fa ca minutul, anu sa treaca.aZ// Cand vezi dreptatea ca biruieste,aZ/ Cand despartitii ingeri uneste,aZ/ Cand toti romanii au cinste mare,aZ/ A simpatiei cand vezi lucrare,aZ/ Cand obstea noastra e fericita,aZ/ Cand vezi in brate-mi p-a mea iubita,aZ/ Vezi ca sunt mintile mele duseaZ/ D-ale iubirei placeri nespuse,aZ/ Atunci secunda fa sa-intarzie,aZ/ D-un bun an bisect fa-o sa fie".

Aceasta moderna invocare a relativitatii timpului, a dilatarii sau a comprimarii sale in functie de starile afective ale fiintei e transpusa in versuri in care fiorul elegiac si obiectivarea meditativa se intalnesc benefic.

Ultima strofa a poeziei aduce un spor de subiectivitate; sentimentul trecerii - vremii, ca si a fiintei - este modulat in arpegii melancolice, de intensa simtire lirica, iar "indreptarea" ceasornicului ramane doar o dorinta, un tel in veci neatins ("Asa, placuta, tu, dandu-mi pace,aZ/ Si eu ieten al tau m-oi face;aZ/ Iar cum bati ceasuri de vei mai bateaZ/ Neamu-ti darapan dupa dreptate!aZ/ Caci fara nici o milostivireaZ/ Superi auzul s-orice simtire,aZ/ Cand fara vreme spui ca e vreme:aZ/ De rau, de moarte, tot a ne teme").

Se poate spune ca, din unghiul substantei, al fondului poetic, creatia lui Iancu Vacarescu se caracterizeaza printr-o aglomerare de obiecte ori notiuni dintre cele mai felurite, strabatute de fluxul meditatiei si de rezonantele sensibilitatii sale acute la lume. "Discursul sau, scrie Eugen Simion, este, in esenta, o suprapunere de mai multe discursuri dintre care unele foarte vechi".

Afectiv, fara a fi afectat, Iancu Vacarescu este un autor ce aduna, in tiparele stihurilor, forme poetice, modalitati de a scrie dintre cele mai diferite, carora le imprumuta felul sau propriu de a simti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.