Ceausescu si redefinirea raporturilor dintre partid si Securitate

Trimis la data: 2013-09-03 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, la 19 martie 1965, il pro-pulAZseaza pe Nicolae Ceausescu la conducerea partidului, la 23 marAZtie 1965 fiind anuntata numirea acestuia in functia de prim se-creAZtar al PMR. Din acest moment Ceausescu incearca sa se imAZpuna in fata fostilor colaboratori ai lui Dej ca unic conducator. Pentru a reusi, pozeaza in postura unui alt tip de lider. In timp ce predecesorul sau se impusese printr o conducere auAZtoAZritara, Ceausescu parea tolerant, deschis catre dialog si dispus sa imparta puterea.

La inceput, el se distanteaza, cel putin aparent, de crimele infaptuite de MAI in perioada lui Gheorghiu Dej imAZpoAZtriva membrilor de partid. Acest fapt ii furnizeaza pretextul redeAZfiAZnirii raporturilor dintre partid si Securitate, institutie de a carei imAZporAZtanta Ceausescu este pe deplin constient. Apoi, prin manipularea abila a conceptelor de "munca colectiva" si "legalitate socialista", repetate obsesiv in toate documentele de par tid din acea perioada, si prin schimbarile institutionale pe care le promoveaza, reuseste sa obtina pe alte cai decat Dej controlul absolut.

Prin pozitia adoptata fata de problema Cehoslovaciei, in august 1968, Ceausescu reuseste sa si extinda popularitatea atat in randul romanilor, cat si in afara graAZnitelor. Ca urmare, pentru scurt timp, Romania cunoaste o periAZoaAZda de "destindere", care a reusit sa i induca in eroare pe foarte multi. Primul moment important este Congresul al IX lea, desfasurat intre 19 si 24 iulie 1965. Atunci Ceausescu enunta pentru prima data principiul "muncii si conducerii colective". Este, practic, un prim gest de distantare de epoca precedenta.

In rezolutia conAZgreAZsului se stabilea ca "organele de partid trebuie sa puna la baza intregii lor activitati principiul conducerii si al muncii colective - principiu suprem al conducerii de partid" [2]. In continuare se preciza ca "orice incalcare sau stirbire a acestui principiu duce la izolarea acAZtiAZvistilor de colectivul din care fac parte, la tendinte de subaAZpreAZciere si substituire a organelor de partid purtand in sine surse de greseli si de hotarari arbitrare" [3]. De asemenea, se prevedea ca "un membru de partid nu poate detine decat o singura functie de conAZduAZcere politica, ce necesita o activitate permanenta, fie in organele de partid, fie in organele de stat" [4].

Aceasta masura ii permitea lui CeauAZsescu sa faca schimbari la nivelul conducerii "de partid si de stat", prima victima fiind Alexandru Draghici. El era eliberat din funcAZtiile de vicepreAZsedinte al Consiliului de Ministri si ministru al Afacerilor Interne, ramanand doar secretar al CC al PCR [5]. De altfel, principiul muncii colective nu va rezista foarte mult. La 9 deAZcembrie 1967 pe langa functia de secretar general al CC al PCR, Nicolae Ceausescu este numit presedinte al Consiliului de Stat, funcAZtie detinuta pana in acel moment de Chivu Stoica [6], unul din fostii apropiati ai lui Dej.

Tot in cadrul acestui congres incepea delimitarea de epoca Dej, realiAZzata, deocamdata, la nivel simbolic. Partidul Muncitoresc Roman devine Partidul Comunist Roman, iar functia de prim secretar al parAZtidului este inlocuita de cea de secretar general al CC al PCR. Noua Constitutie, adoptata in august 1965, proclama Republica Socialista Romania in locul Republicii Populare Romane.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.