Ceea ce oricare om politic trebuie sa stie

Trimis la data: 2009-05-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Verona Lungu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fiinta omeneasca este constituita din doua naturi (spunem aceasta pentru a simplifica): o natura inferioara pe care am numit-o "Personalitate", si o natura superioara pe care am numit-o "Individualitate". Cind individualitatea domina in el, omul poate face un imens bine lumii intregi, in timp ce, daca se lasa condus de personalitatea sa care este egocentrica, avida, cruda, nu poate sa faca decit rau altora. Din nefericire, peste tot in lume, personalitatea ocupa primul loc: in familiile unde se observa ca sotia isi trage plapuma linga ea in timp ce sotul face la fel... in societate, unde fiecare isi da silinta sa-si croiasca drum pe seama altora... In politica, economie, arta, peste tot nu se vede decit personalitatea exprimindu-se, impunindu-se si fulminind.
Dar oamenii nu au suficiente criterii pentru a analiza originea exigentelor si revendicarilor lor. De cite ori n-au facut ei experienta schimbarilor si chiar a revolutiilor. Dar situatia nu s-a imbunatatit. Si de ce nu s-a ameliorat? Pentru ca aceste revolutii nu au fost facute de oameni care aveau vointa de a se smulge tendintelor lor inferioare. Si atit timp cit nu
exista ameliorari in mentalitati, oricare ar fi reformele pe care le examineaza, nici o situatie nu poate cu adevarat sa se amelioreze. Numai cind vor iesi din cercul strimt al poftelor si dorintelor lor nemasurate, schimbarile pe care le vor aduce vor fi adevarate ameliorari.

Pina aici, chiar daca toti oamenii politici folosesc din ce in ce mai mult cuvintul "schimbare", vom continua sa asistam la aceleasi eforturi incrincenate ale unei multimi de ambitiosi pentru a smulge locuri care sa le ofere mai multa putere si bani. Ei nu se pregatesc deloc sa-si asume sarcina mareata, care este a lor, ei nu muncesc deloc pentru a deveni mai dezinteresati, mai nobili, mai stapini de sine... modele. Aceasta nu ii intereseaza. La ce le-ar servi sa se indrepte? Nu de aceasta au ei nevoie. Ei au nevoie de locuri pentru a obtine puteri, pentru a-si satisface pasiunile lor, dorintele lor de cucerire, de dominatie, de razbunare. Iata de ce lumea nu va gasi niciodata pacea!

In realitate, societatea actuala este atit de putin luminata, incit ea incurajeaza toate tendintele inerioare ale membrilor sai. Pina si parintii sunt atit de nestiutori incit isi imagineaza sa-si educe copiii impingindu-i la obtinerea de favoruri si privilegii prin mijloace mai mult sau mai putin licite. Aceasta inseamna educatia pentru ei. In loc sa le spuna: "Pregateste-te, daca intr-o zi vei avea responsabilitati, va trebui sa te arati la inaltimea sarcinii tale si sa nu te compromiti niciodata", nu, ei le dau sfaturile cele mai necinstite si se bucura de succesele lor chiar daca nu le merita.

Se doreste mereu reusita in planul material si cum, pentru a reusi, esti obligat sa folosesti calculele, viclenia, violenta, in final se distruge tot ce exista mai bun in caracterul fiecaruia. Veti spune: "Da, dar daca trebuie sa urmam sfaturile dumneavoastra, daca trebuie sa ne pregatim atita pentru a deveni un model, conditiile insa, in lume, sunt de asa natura incit vom ramine undeva, necunoscuti, obscuri, in partea cea mai de jos a societatii! " Dar ce stiti voi despre marile legi spirituale, pentru a trage asemenea concluzii. Cine veti deveni, cu adevarat, o fiinta capabila, exceptionala, cind veti deveni un model, un soare, chiar daca nu veti dori, chiar daca veti refuza, altii vor veni sa va ia de brat cu forta si sa va plaseze in virf pentru a-i dirija si conduce!...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.