Cel din urma Armas

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Slavici scrie romanul la Vacaresti, in inchisoare, intre martie-decembrie 1918, cand, impreuna cu Tudor Arghezi si cu alti cativa ziaristi, savarseste o condamnare politica pentru atitudinea sa din timpul razboiului. Publicat in 1923, romanul are ca tema decaderea vechii boierimi, fiind inserate aici si elemente de cronica a vietii si societatii romanesti de dupa primul razboi mondial. Iorgu Armas, eroul romanului, este ultimul descendent al unei familii boieresti care a avut un rol important in Tara Romaneasca de-a lungul timpului.
Slavici insira de altfel ascendentii lui Iorgu intr-o scrisoare trimisa de acesta matusii sale, Ana, prin care aflam ca visul eroului este de a face din mosia lui de la tara, situata in Valea-Boului, " o gradina de frumusete, in fata careia urmasii sa se opreasca cuprinsi de multumire si sa zica: Pe aici a trecut Iorgu Armas, fiul lui Radu, nepotul lui Stroe, stranepotul lui Vintila, odrasla din vechea vita a Armasilor" [1]

In ceea ce priveste existenta in realitate a neamului Armas, unele documente privind istoria Romaniei mentioneaza numele unui Mircea Armas si a lui Petru Armas. In alte marturisiri documentare de acest fel se intalneste precizat si numele unei mosii - Valea Boului, asemenea ca in roman - situata in Plaiul Peceneagai. Acestea pot fi simple coincidente dar nu putem nega insa faptul ca Slavici ar fi putut sa se inspire si sa porneasca de la unele intamplari reale.

Este prezentata in roman viata boierimii de la 1875, cu defectele si cu calitatile ei, Slavici arata interes pentru istoricul literar al vremii si evoca pe larg viata culturala a Bucurestiului. Un loc important il ocupa analiza iubirii dintre Iorgu Armas si Alina precum si surprinderea unor momente tragice din existenta celor doi.Personajul principal este un reprezentant clasic al boierimii. Om cu o mare invatatura, el isi face studiile in strainatate, este absolvent al Academiei Agricole din Munchen si a obtinut cu mare succes doctoratul in Drept.

Il macina dorul de casa, de mosie, de satenii de acolo, de viata de la tara. Slavici este un adept inflacarat al vietii de la tara, dar se dovedeste tot atat de stapan pe condeiul sau si in descrierea lumii urbane, trece destul de usor la romanul modern cu colorit politic. Mosia de la tara este memorabil descrisa; lunca este infloritoare, larga si luminoasa, rauletul serpuieste printre livezi bogate si paduri umbroase.

Slavici a urmarit sa realizeze in " Cel din urma Armas" si o cronica a anilor 1874 - 1880, romanul fiind foarte interesant in ceea ce priveste istoricul literar. Romancierul pune mare accent si pe buna dreptate, pe reformele lui Titu Maiorescu, Ministru al Cultelor si Instructiunii, incepand din aprilie 1874, care a intreprins mai multe actiune de o deosebit de mare insemnatate pentru cultura noastra: reorganizarea invatamantului, sprijinirea scolilor din Brasov, restaurarea monumentelor istorice, a bisericilor, bibliotecilor si a manastirilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.