Cele 7 minuni ale lumii

Trimis la data: 2012-01-05 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 15341
Autor: Doina zamfirescu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1)Piramida lui Keops(Piramida cea mare de la Gizeh). Este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fst distrusa de-a lungul timpului.piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se numara si piramida lui Keops.

1)Piramida lui Keops(Piramida cea mare de la Gizeh) .
Este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fst distrusa de-a lungul timpului.piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se numara si piramida lui Keops.

Ea se afla la 8km de Cairo pe platoul Gizeh. Pe acest platou se afla 11 piramide dintre care 8 mici si 3 mari. Aceste piramide au fost construite in timpul celei de-a IV-a dinastii.
Cele 3 mari piramide sunt atribuite faraonilor : -Mikerinos, Kephren, Keops: inaltime = 148m si lungimea = 233m.
In urma calculelor facute de specialisti a rezultat ca pentru constructia ei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri de “piatra de calcar galbui”.

In total piramida cantareste in jur de 6.000.000 de tone.
Indienii din America Centrala si de sud au construit, deasemenea piramide ca temple in timpul primelor 6 secole d.Chr . Una dintre ele este piramida din Cholula, aproape de Mexico City.

Gradinile suspendate ale Samiramidei .
Ele apartineau reginei Samiramida, sotia regelui Habucodonosor.
Descrierea facuta de Diodor ne prezinta Gradinile suspendate astfel
au forma patrata in trepte sau de amfiteatru
terasele au sol artificial, plin cu arbori de toate speciile ce aminteau reginei de tara ei

minunatele gradini au terasele incarcate de verdeata. In mijlocul acestui desert nu mai vegheaza decat un arbore milenar, un ateh urias care poate sa aminteasca de gradinile suspendate.
Ele au fost consrtuite drept cadou din partea regelui Nabucodonosor pentru sotia sa in 600 i.chr . gradinile erau suspendate la 75m inaltime.


3) Templul Artemisei din Efes
Artemis a fost zeita vanatorii, protectoare a oraselor si a corabiilor.
Templul avea:
lungimea = 125,8 m
latimea = 65 m
127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu
templul a fost inceput in secolul VII d. Chr si terminat in secolul IV i.Chr. El a fost distrus in sec. IV-VI d. Chr .
Astazi langa vechiul amplasament al Artemisului s-a amenajat un muzeu in care se pot vedea cateva vestigii ale maretului templu.


4) Mausoleul de la Halicarnas
Este mormant si templu al regelui Mausolus, rege al statului antic Caria. A fost construit dupa moartea regelui Mausolus in 353 i. Chr.
Construit la Halicarnas el a fost inceput de Mausol si terminat de sotia acestuia Artemisa.

Are 36 de coloane in stilul ionic. Intre coloane se aflau statui reprezentand oameni si animale. Ca si placile care imbracau Piramida cea mare ca si blocurile de piatra ale vestitului Artemision din Efes, marmura alba a Mausoleului s-a risipit in alte ziduri ascunzand in adancul noilor fortificatii sau constructii povestea frunzelor sale; din edificiul care fusese una din minunile lumii n-au mai ramas decat fragmente prin muzee si cateva pietre de fundatie.

5) Statuia lui Zeus din Olimp
A fost construita la jumatatea secolului V i. Chr si a rezistat timp de 1000 ani. Statuia avea 12m inaltime cu soclul de 14 m.
Zeus era asezat pe un tron cu spatar inalt, bogat decorat, iar pe cap aveao o corana din frunze de maslin. Tronul era din aur. Vesmantul era presarat cu flori de crin. Zeus avea in mana dreapta o statueta a zeitei Victoria iar in mana stanga un sciptru.

Statuia lui Zeus a fost o statuie executata din lemn placat cu aur si fildes, ornamentata cu abanos, bronz si pietre pretioase. Ea a fost executata de Fidias. Parasita, dar uitata niciodata! Olimpia si-a legat numele de o minune antica si-l pastreaza legat de una noua, a jocurilor olimpice reanviate. Cu acelasi ceremonial ca acum peste 2500 de ani, la fiecare 4 ani, in olimpia se aprinde flacara ,care, strabatand continente, stajuieste olimpiadele erei noastre. Aceasta flacara, simbol al pacii, prieteniei si solidaritatii umane, este noua minune pe care Olimpia a daruit-o lumii.

6)Farul din Alexandria
A fost construit in 280 i. Chr pentru a calazui corabiile care intrau in portul Alexandria.
El a fost construit din mai multe corpuri suprapuse(dupa unii 3, dupa altii 4 sau chiar 8).
Farul avea o inaltime de 130-140m si era asezat la 5,40m peste nivelul marii. Era in intregime din marmura alba.
Intre secolele XII – XIV d.chr , in urma unor cutremure si ale incercarulor arabilor de a-l darama, el a fost disrtus.
Farul din Alexandria a fost inca o dovada a tehnicii remarcabile de constructie a Egiptului antic, care din pacate, s-a pierdut in negura timpului.
Ramasitile acestui templu au fost gasite de foarte putin timp.


7) Colosul din Rhodos
Aceasta statuie a fost inaltata de locuitorii orasului Rhodos intre 294 si 282 i. Chr. Pentru a sarbatorii infrangerea macedonilor.
Statuia era din bronz , se afla la intrarea in portul Rhodos si il reprezenta pe zeul soarelui, Helios.
Descriilile contemporane ii atribuiau circa 32m.
Cand statuia a fost daramata in 654 d.Chr , au fost necesare 800 de camile pentru a aduna ramasitele.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.