Cele trei ordine si reflectarea lor in literatura medievala

Trimis la data: 2011-06-23
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 419
Autor: Nasol prost
Dimensiune: 22kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a intelege cat mai bine lumea medievala cu tot ce reprezinta ea(om, societate, mentalitati) trebuie sa recurgem la izvoarele scrise si chiar la literatura pentru ca aceasta din urma reflecta cel mai bine realitatea. Vom descoperi ca acei cavaleri ratacitori ce alearga spre idealuri de neatins, celebrele turniruri, preoti ce-i sfatuiesc si-i ajuta pe cavaleri, chiar au existat si au influentat mai mult s-au mai putin cursul istoriei.Cand vorbim de despre societatea medievala vorbim in primul rand pentru ca termenul de clasa a aparut in secolul al XIX-lea pentru a defini notiunea sociala. Aceasta are de fapt un sens economic ( averea, bogatia, resursele pe care unii le pot controla mai mult sau mai putin).
Atunci cand Sfantul Petru a tradus in latina textul Epistolelor, scria la un moment dat: fiecare la ordinul sau. Insa cuvantul ordo avea doua sensuri :in Roma republicana prin ordo se intelege repartizarea barbatilor in grupe distincte pentru a-si putea indeplini mai bine sarcinile, dar in acelasi timp cuvantul capata un inteles abstract intelegandu-se prin ordo organizare dreapta si buna a Universului, organizarea pe care morala virtutea si puterea au scopul de a o mentine.

Cuvantul patruns in patristica latina prin cei doi profesori Grigore si Augustin. Acesta din urma, in intreaga sa opera, dezvolta sensul abstract al cuvantului si intelege prin ordine pacea tuturor lucrurilor, linistea ordinii, dar si o cale de a ajunge la Dumnezeu. Din aceasta conceptie a lui Augustin provine morala socio-politica a episcopilor carolingieni.

Bonifaciu afirma ca in biserica nu exista decat o singura credinta care prin milostenie trebuie sa fie pusa in lucrare peste tot, dar demnitati diferite avand fiecare functia sa proprie: exista un ordin a celor care comanda si un ordin al supusilor , un ordin al bogatilor si un ordin al saracilor, un ordin al batranilor si un ordin al tinerilor, fiecare avand propriul sau drum de parcurs, asa dupa cum fiecare membru are functia sa.

Bonifaciu insista mai mult pe ordinul conducatorilor: datoria episcopilor consta in a interzice ceea ce este rau, in a-i sustine pe cei care sovaie, in a-i aduce pe drumul cel drept pe cei care ratacesc, la fel cei puternici si judecatorii care sunt imputernicitii regelui trebuie sa fie loiali, umili, generosi,ei trebuie sa judece dupa dreptate nu dupa multimea darurilor primite, sa apere vaduvele saracii, sa fie supusi episcopilor violenta fata de nimeni sa nu umble dupa bogatii necuvenite sa de-a nevoiasilor mai degraba decat sa ia de la altii.

Aparitia monahismului in secolul al IV-lea, duce la depasirea discriminarii clericilor / laici si la crearea unei scheme care rezuma cele trei ordine de viata sau trei grade de perfectiune : clerici, numiti la conducerea poporului crestin, abstinentii (calugarii) si cei casatoriti (laici).

In legatura cu separarea celor doua functii, cea a preotilor si cea a regelui, papa Ghelasie afirma in fata imparatului Atanasie: ceea ce conduce in principal lumea are un caracter dublu, autoritatea sacra a pontifilor si puterea regala. Iata dar cele doua ordine sunt autonome dar solidare ca imparatii au nevoie de episcopi pentru vesnica lor mantuire, episcopul asteapta de la imparat pacea pe pamant. O data cu intemeierea statului carolingian se poate vorbi de o alta asociere a ordinelor:oratores si bellatores.

In discursul tinut de papa Zaharia in fata lui Pepin cel Scurt, acesta afirma:printilor laicilor si luptatorilor le revine sarcina de a se feri de siretenia dusmanilor si de a apara tara, iar episcopilor preotilor si altor slujitori ai lui Dumnezeu aceea de a actiona prin sfaturile lor izbavitoare si prin rugaciuni - in scopul ca, gratie lui Dumnezeu, noi rugandu-ne (orantibus) ceilalti luptand (bellatibus), tara sa ramana nevatamata.

Ideea prezentata aici devine idealul politic carolingian. Astfel se formeaza ideea unui conducator ce detine doua roluri:cel de reprezentant al lui Dumnezeu, dar in acelasi timp aparator al propriilor supusi. In 829 imparatul Ludovic cel Pios afirma:Corpul comunitatii este repartizat in principal intre doua persoane eminente -deoarece corpul regelui este el insusi impartit isi deoarece aceasta duplicitate initiala se raspandeste asupra intregului corp a poporului lui Dumnezeu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.