Celula 5

Trimis la data: 2010-06-30 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Claudia_P Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celula este unitatea elementara structurala, functionala si genetica (informationala) a tuturor organismelor vii. Ea are integralitate (elementele constitutive formeaza un tot unitar), metabolism propriu (schimb de substanta si energie cu mediul), capacitate de autoreglare (schimb de informatie cu mediul), de autoconservare si de autoreproducere.
Celulele pot exista si functiona singure (autonome, independente) sau se pot asocia constituind grupari sau agregate cu niveluri crescande de interdependenta: cenobii, colonii si tesuturi.
Referate similare: Nu exista referate similare

ORGANITELE COMUNE, in functie de structura lor, sunt de 2 tipuri: organite veziculare cu membrana simpla (aparat Golgi, RE, lizozomi) si cu membrana dubla (mitocondria) si organite corpusculare (ribozomi, centrozom, citoschelet).Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule si vezicule aplatizate intracitoplasmatice cu rol de sistem de transport (circulatie) al substantelor prin celula, rol in definitivarea sintezei proteice (realizeaza modificarile posttranslationale), rol in sinteza de lipide si de membrane si rol de depozit de Ca.

Exista 2 varietati: REN (Reticulul Endoplasmatic Neted) care nu prezinta ribozomi pe suprafata si este responsabil cu sinteza de lipide si de membrane, ca si cu depozitarea Ca si RER (Reticulul Endoplasmatic Rugos=aspru) care prezinta ribozomi pe suprafata membranelor constituente si are rol in biosinteza proteica.

Aparatul Golgi (dictiozomi) este reprezentat de vezicule (cisterne) aplatizate = saculi si micro- si macrovezicule sferice desprinse din saculi; este situat in apropierea nucleului; are rol in elaborarea produsilor de secretie, impachetarea lor in vezicule si trimiterea catre membrana plasmatica in vederea exocitarii.

Lizozomii sunt vezicule sferice care contin enzime hidrolitice care realizeaza digestia intracelulara a particulelor exogene, dar si a componentelor celulare senescente sau deteriorate structural si functional.

Mitocondria
Organit alungit sau sferic, cu membrana dubla - membrana externa neteda si membrana interna cutata spre lumenul (cavitatea) mitocondriei formand criste. Intre cele doua membrane se afla spatiul intermembranar. In cavitatea mitocondriei se gaseste substanta fundamentala = matrice mitocondriala. La nivelul cristelor si in matrice se gasesc enzimele care realizeaza oxidarea (arderea) substantelor nutritive si eliberarea de energie. Energia este stocata in ATP care o va elibera treptat pentru realizarea proceselor metabolice de sinteza. Procesul de degradare, in prezenta oxigenului, a substantelor nutritive pana la CO2, apa si energie se numeste respiratie celulara.

Ribozomii
Sunt corpusculi sferici foarte mici alcatuiti din ARN si proteine, cu rol in realizarea sintezei de proteine; sunt liberi in citoplasma sau atasati reticulului endoplasmatic rugos (RER).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.