Celula

Trimis la data: 2004-11-13 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 3815
Autor: Catalina Tulip Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O dată cu perfecţionarea microscopului optic a devenit posibil studiul componentelor celulare : membrana, citoplasma, nucleul, cloroplastele, vacuolele etc. In concepţia actuală, celula este unitatea biologică structurală şi funcţională a materiei vii. Ea intră în componenţa tuturor organismelor, fiind cea mai mică unitate vie capabilă să se multiplice.

Structura celulei
Membrana plasmatică se găseşte la exteriorul citoplasmei şi are rolul de a proteja şi de a media schimburile de substanţe. Citoplasma este substanţa fundamentală a celulei care ocupă spaţiul dintre membrana plasmatică şi membrana nucleului. Reticulul endoplasmatic este o reţea de canalicule ramificate, care face legătura dintre membrana plasmatică şi membrana nucleului. El are aspect neted sau rugoş.

Mitocondriile sunt aşezate, de regulă, în jurul nucleului, fiind mai numeroase în celule cu activitate intensă. Ele au rolul în respiraţia celulară şi sunt considerate "uzina energetică" a celulei. Aparatul Golgi este aşezat tot în apropierea nucleului, şi i se atribuie un rol secretor. El selectează unele proteine sintetizate la nivelul R.E. şi este implicat şi în formarea membranei celulare.

Ribozomii sunt sferici, liberi sau ataşaţi de reticulul endoplasmatic. Conţin ARN, proteine şi au rol în sintetizarea proteinelor. Lizozomii sunt corpusculi foarte mici care stochează peste 40 de enzime digestive. Ei au rol în digestia celulară şi sunt consideraţi "măturători" ai celulelor.

Nucleul este de obicei sferic, situat central şi unic. El este înconjurat de o membrană nucleară dublă, străbătută de pori prin care se face schimbul între nucleu şi citoplasmă. Nucleul este coordonatorul întregii activităţi celulare. Centrozomul se întâlneşte la majoritatea celulelor şi are rol în diviziunea celulară. Incluziunile sunt produşi rezultaţi din activitatea metabolică a celulei. Constituenţii celulari sunt în strânsă legătură unii cu alţii. Fiecare constituent are o structură specifică şi un anumit rol în viaţa celulei.

Funcţiile celulei
Totalitatea transformărilor care au loc în celulă, în urma schimbului de materie şi energie cu mediul, constituie metabolismul celular. Excitabilitatea este răspunsul specific dat de celulă la acţiunea diferiţilor factori de mediu.

Mişcarea presupune deplasarea activă a unor constituienţi celulari precum şi curenţii citoplasmatici care antrenează conţinutul celular.
Semipermeabilitatea este însuşirea membranei plasmatice de a fi permeabilă pentru apă şi anumite substanţe şi impermeabilă pentru substanţe care au dimensiuni mari. Semipermeabilitatea membranelor plasmatice este controlată de forţe pasive şi active. Astfel avem forţele pasive : difuzia, osmoza şi turgescenţa, iar forţele active sunt : polarizarea electrică, fagocitoza (la celulele animale pinocitoza).

Înmulţirea celulelor
Celulele ajunse la maturitate dau naştere la noi celule asemănătoare cu celula-mamă printr-un proces numit diviziune. La maturitate, masa citoplasmei creşte foarte mult în raport cu cea a nucleului. Are loc mai întâi diviziunea nucleului urmată de diviziunea citoplasmei. Datorită diviziunii celulare, organismele cresc, se înmulţesc, formează celilele reproducătoare şi sunt înlocuite celulele moarte sau uzate. În diviziunea celulară rolul principal îl are nucleul. Celulele somatice iau naştere prin mitoză, iar cele reproducătoare prin meioză.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.