Celula - descrierea oganitelor

Trimis la data: 2013-02-24 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: godoroja_victor Dimensiune: 409kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Imagine tridimensionala facuta la microscopul electronic cu baleaj de globule albe (forma sferica cu excrescente pe membrana) si rosii (forma de discuri concave). Obs. globulele rosii sunt celule specializate anucleate. Celula este unitatea de baza, structurala si functionala, a tuturor organismelor vii. Aceasta a fost descoperita de catre Robert Hooke si este unitatea functionala a tuturor organismelor vii cunoscute. Este cea mai mica unitate de viata, care poate fi clasificata ca o vietate, si este adesea numita bloc de viata.[1]
Referate similare: Celulele vegetale si animale

Unele organisme, cum ar fi cele mai multe bacterii, sunt unicelulare (constau dintr-o singura celula). Alte organisme, cum ar fi oamenii, sunt multicelulare. Oamenii au aproximativ 100 bilioane sau 1014 celule; dimensiunea tipica celulei este de 10A"m iar masa tipica celulei este de 1 nanogram. Cea mai lunga celula umana este de aproximativ 135 A"m si se gaseste in cornul anterior din maduva spinarii in timp ce celulele granulare din cerebel, cele mai mici, pot avea circa 4 A"m. Cea mai lunga celula poate ajunge de la degetul de la picior la partea inferioara a trunchiului cerebral.

Cele mai mari celule cunoscute sunt celulele de ou de strut nefertilizate, care se cantaresc aproximativ 3.3 pfunzi. [3][4]
In 1835, inainte ca teoria finala despre celula sa fie dezvoltata, Jan Evangelista Purkinje a observat mici "granule", in timp ce privea prin microscop tesuturi de plante. Teoria celulara, dezvoltata pentru prima oara in 1839 de catre Matthias Jakob Schleiden si Theodor Schwann, afirma ca toate organismele sunt compuse din una sau mai multe celule, ca toate celulele provin din celulele preexistente, ca functiile vitale ale unui organism au loc in interiorul celulelor, si ca toate celulele contin informatiile ereditare necesare pentru reglarea functiilor celulare si de transmitere a informatiilor pentru urmatoarea generatie de celule.

Cuvantul celula provine de la cuvantul latin cellula, care inseamna, o camera mica. Termenul descriptiv pentru cea mai mica structura de viata biologica, a fost inventat de catre Robert Hooke intr-o carte pe care a publicat-o in 1665, cand a comparat celulele de pluta pe care le-a vazut prin microscopul sau cu micile camere de locuit ale calugarilor.
Definitii Pentru celula au fost date numeroase definitii. Astfel chiar aceiasi autori (Toma C. si Nita Mihaela in "Celula vegetala", Editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, 1995) dau doua definitii diferite in functie punctul de vedere din care este abordata problema. Aceste definitii sunt:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.