Celula animala ca sistem biologic

Trimis la data: 2009-07-05 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1132
Autor: BIOLOGIE Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celula animala ca sistem biologic.Celula este unitatea morfofunctionala si genetic a materie vii.Organismele vii sunt unicelulare=PK (bacterii si alge verzi) si multicelulare=EK(plante,animale,om).La unicelulare nucleul este raspandit in citoplasma.Celula este formata din membrana celualara,citoplasma si nucleu.

Membrana celulara este de natura lipoproteica trilaminata.In interiorul membranei celulare (plasmalema) se gasesc sisteme enzimatice care asigura transportul substantelor in celula sau in exteriorul ei.Membrana celulara este inacarcata electric,in interior are sarcina pozitiva iar la exterior sarcina negativa.

Potentialul de membrana reprezinta membrana incarcta electric.Forma celulei este in general globuloasa dar poate fi si fusiforma, stelata,depinde de tesutul in care se afla. Dimensiunile in general variaza intre 20-40 microni,ovulul 200 microni.
Citoplasma prezinta o serie de structuri care se numesc organite celulare:

Reticulul endoplasmatic este un sistem de canalicule care asigura circulatia in citoplasma si face legatura intre nucleu si citoplasma.Poate fi RE rugos sau RE neted.Ribozomii reprezinta locul de sinteza a proteinelor in celula.Complexul Golgi este un sistem de membrane cu rol de a impacheta proteinele care se sintetizeaza la nivelul ribozomilor.

Mitocondria este formata din 2 foite:una neteda la exterior si una plicaturata la interior care formeaza criste. Contine foarte multe enzime care creaza energia inmagazinata in ATP.Asigura respiratia celulara .

Lizozomii au rol in fagocitoza prin distrugerea sau digerarea unor corpi straini sau celule moarte.Sunt prevazuti cu enzime hidrolitice.Centrul celular-initiaza diviziunea celulara din care se vor forma 2 centioli.Nucleul reprezinta o treime sau o patrime din suprafata celulara. In general celula are un nucleu dar exista si celule cu 2 nuclei (hepatocitele) sau celulele din muschii striati au sute de nuclei.

Membrana nucleara este dubla, foita din interior este cea care margineste carioplasma, cealalta foita face legatura cu carioplasma. Are o serie de spatii de comunicare cu citoplasma care se numesc spori nucleari.Nu este format din cromatina care formeaza cromozomi.In nucleu exista nucleoli care contin ARN.ARN-ul este format dintr-un singur lant polinucleotidic, acid fosforic,riboza si baze azotate.Este de 3 tipuri :ARNr, ARNm, ARNt.Cromatina nucleara (carioplasma ) se formeaza in interfaza si se prezinta sub forma unor filamente rasucite, fixate pe membrana nucleara, La inceputul diviziuni celulare cromatina se ingroasa formand cromozomii.

Biochimic cromozomii sunt formati din ADN, 2 lanturi polinucleotidice care sunt rasucite unul fata de altul si care formeaza o dubla spirala.Nucleotidul de la ADN contine acid fosforic, deoxiriboza, baze azotate:purinice si pirimidinice.Cele 2 lanturi sunt legate intre ele prin punti de H-intotdeauana adenina se leaga de timina si guaniana de citozina. Contine informatia genetica-cromozomul.

Mitoza este diviziunea care asigura celulei multiplicarea cu mentinerea constanta a nr. de cromozomi este de scurta durata si duce la formarea a 2 celule fiice identice cu celula mama. Ciclul celular are 2 faze distincte: INTERFAZA formata din 3 etape: G1-perioada presintetica; S-perioada de sinteza si G2-perioada post sintetica. Cele 3 faze dureaza 19 h.Mitoza este diviziunea celualara propriu-zisa, dureaza 1 h si are 4 faze: profaza-centrul celular se divide si fomeaza 2 centrozomi legati printr-un filament care va forma fusul de diviziune.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.