Celula vegetala - aspecte generale

Trimis la data: 2014-02-24 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celula reprezinta unitatea morfofiziologica a vietii. Ea face obiectul de studiu al citologiei, capitol al anatomiei vegetale. Organismele inferioare sunt unicelulare, iar cele superioare au corpul alcatuit din numeroase celule, fiecare cu existenta partial independenta. Celula este un nivel de organizare a materiei vii care functioneaza ca un sistem deschis de tip biologic, caracterizat prin integralitate, echilibru dinamic si capacitate de autoreglare.
Celula bacteriilor si algelor albastre-verzi este de tip procariot. Restul plantelor, precum si animalele, prezinta celula de tip eucariot.

Deosebirile accentuate dintre ele evidentiaza o discontinuitate a evolutiei in lumea vie. Caracterul distinctiv esential se refera la modul de organizare a materialului genetic: la procariote genomul celular este reprezentat printr-o macromolecula de ADN circulara, dublu catenara, fara continut de proteine histonice si dispusa liber in citoplasma, pe cand la celulele eucariote materialul genetic este delimitat de citoplasma printr-un invelis nuclear din doua membrane elementare, iar ADN este in cantitate mai mare si se asociaza cu proteine histonice.

Un alt caracter esential este acela ca la procariote spatiul intern celular nu este compartimentat, functiile celulare sunt indeplinite de structuri asemanatoare organitelor celulare, realizate de invaginari ale membranei plasmatice. La eucariote spatiul intern celular este compartimentat de un sistem de membrane, fiecare compartiment corespunzand unui organit cu functii in metabolismul material si energetic al celulei.
CELULA EUCARIOTA

Este alcatuita din protoplast (ansamblul componentelor celulare interne) si perete celular (fig. 1). Protoplastul consta din protoplasma (totalitatea compusilor vii) si substante ergastice (produsi pasivi ai protoplastului). Protoplasma este alcatuita din citoplasma si nucleu. Citoplasma include matrixul citoplasmic (substanta fundamentala) impreuna cu entitati structurale distincte (plastidele, mitocondriile, microtubulii etc.) si sistemele de membrane (reticulul endoplasmic si dictiozomii) ce sunt suspendate in matrix si pot fi vazute in detaliu doar cu ajutorul microscopului electronic.

De peretele celular citoplasma este delimitata de o membrana plasmatica denumita plasmalema sau membrana celulara. In celula eucariota vegetala se mai dezvolta una sau mai multe cavitati, vacuolele, pline cu suc celular (suc vacuolar), marginite de o membrana plasmatica denumita tonoplast. Celulele A� izodiametrice sunt numite parenchimatice, iar cele alungite, prozenchimatice.Fig.1 -Organizarea celulei eucariotevegetale(schema in spatiu):1-nucleu; 2-dictiozom; 3- mitocondrie; 4 - polizom; 5 - camp depunctuatiuni primare in peretele celular; 6 - cloroplast; 7 -spatiu intercelular (meat); 8 - peroxizom; 9 - reticul endoplasmicneted; 10- reticul endoplasmic granular (dupaRaven, P.H. si colab., 1992

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.