Celula vegetala

Trimis la data: 2011-12-08 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 204
Autor: Troanca Mirela Dimensiune: 384kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dificultatea definirii celulei este argumentata de complexa sa organizare sifunctionare, iar pe de alta parte, de realitatea ca esenta fenomenelor vitale nu esteinca pe deplin elucidata.Daca in anul 1665 fizicianul englez R OBERT HOOKE a descris pentru primadata celulele si le-a conceput drept unitati structurale goale, cum de altfel si eraucelulele tesutului mort de pluta pe care le-a observat, ulterior, in anul 1838-1839, botanistul SCHLEIDEN si zoologul SCHWANN au emis teoria celulara care confirmafaptul ca celulele nu sunt numai unitati structurale, ci si functionale.

Studiul compozitiei elementare a celulei atesta faptul ca nici unul dinelementele chimice care intra in alcatuirea materiei vii nu este specific doar pentruaceasta, intrucat toate elementele componente fac parte din elementele naturale aletabelului periodic.In celule, concentratia elementelor este diferita fata de cea din natura siaceasta se datoreaza proprietatilor acestora de a selectiona din mediul extern doar acele elemente care le sunt utile si necesare.

S-a constatat faptul ca celulele selectioneaza din mediul inconjurator, de preferinta, elementele usoare iar dinacest punct de vedere, compozitia celulelor este mai apropiata de compozitiacosmosului.Din masa celulei, peste 95% o reprezinta patru elemente: oxigen, carbon,hidrogen si azot. Alte cateva procente sunt reprezentate de Ca, P, K, S, Na, Fe,Mg si Cl - acestea formeaza grupa macroelementelor.

Exista si elemente care se regasesc in cantitati foarte mici, ele constituind grupa microelementelor sauoligoelementelor.Evaluarea elementelor care intra in alcatuirea materiei vii sugereaza faptulca celulele sunt alcatuite din apa, saruri minerale si substante organice.
Apa intra in alcatuirea celulei in proportie de 60-90%. Desi este dominantasi indispensabila desfasurarii proceselor vitale, apa nu este substratul insusi al proceselor vitale.

Extragerea sau imobilizarea ei, prin desicare sau congelare latemperaturi foarte joase, nu conduce la suprimarea proceselor vitale ci numai lasuspendarea desfasurarii lor Sarurile minerale se gasesc in cantitati foarte mici (1,5%) si ele joaca unrol important in sensul ca realizeaza conditiile fizico-chimice necesare efectuarii proceselor vitale.Substantele organice

reprezinta edificiul complex al substratuluimolecular al vietii. Prin urmare, structurile celulare edificate din substanteorganice nu sunt numai necesare proceselor biologice, ci ele sunt si suficiente.Moleculele organice sunt capabile sa se asocieze in molecule mari,alcatuind entitati numite

Macromolecule.Principalele macromolecule organicecare participa la alcatuirea structurilor celulare sunt: proteinele, alcatuite dinasocierea aminoacizilor, acizii nucleici rezultati din asocierea nucleotidelor, polizaharidele ca polimeri ai monozaharidelor si lipidele.Datorita structurii lor unice, proteinele si acizii nucleici sunt moleculeinformationale. In constructia celulelor,

Proteinele ocupa locul central datoritadublei lor calitati, aceea de caramizi constitutive a organitelor celulare si decatalizatori enzimatici a tuturor reactiilor biochimice din organismul viu. Seapreciaza ca o anumita celula contine atatea protein-enzime cate reactii chimicesunt necesare proceselor vitale specifice celulei respective (DICULESCU si DOINA ONICESCU, 1983).

Acizii nucleici

sunt raspunzatori de planurile de organizare a proteinelor,ei intrand in alcatuirea cromatinei nucleare, a nucleolilor si ribozomilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.