Celule si cromozomi

Trimis la data: 2010-09-24 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 798
Autor: Elena Martac Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Una dintre marile realizari ale secolului al XIX-lea o constituie teoria celulara elaborata de botanistul M. J. Schleiden si de zoologul T. Schwann. Pentru prima oara in istoria stiintei se demonstreaza un fapt extraordinar, si anume ca toate vietuitoarele cunoscute, de la cele mai simple pana la cele mai complexe (inclusiv omul), sunt alcatuite din unitati mai mici, denumite celule (de la cuvantul latin cellula = incapere mica). Teoria celulara a stat la temelia conceptiei stiintifice potrivit careia diversele specii de plante si animale (incepand cu microorganismele care nu se vad cu ochiul liber si sunt formate dintr-o singura celula, si pana la om, organismul caruia este cladit din aproximativ cinci mii miliarde de celule).

Prima definitie corecta a celulei a fost data in 1861 de catre anatomistul M. Schultze, care considera ca celula este o picatura de citoplasma cu nucleu. Este, desigur, o definitie simplista, ceea ce nu trebuie sa ne mire, daca tinem seama de mijloacele de cercetare ale epocii respective.

O data insa, cu dezvoltarea acestor mijloace (microscoape, metode de fixare si colorare etc.), studiul celulei a luat un mare avant si a dus la descoperiri insemnate privind structura si functiile celulare. S-au pus astfel bazele unei stiinte noi, citologia, care are ca obiect de studiu celula. O descoperire cu totul remarcabila a fost facuta in 1875, de citologul E, Strassburger. El a constatat ca in momentul cand celula se divide, nucleul se imparte in niste structuri pe care el le-a numit cromozomi, adica corpusculi colorati.

(R. Brown a observat pentru prima oara cromozomii la microscop, inca in 1831, dar importanta lor biologica a fost sesizata mult mai tarziu, abia dupa ce s-a descoperit diviziunea celulara). In 1882, W. Fleming descopera modul de inmultire al celulelor, adica fenomenul diviziunii celulare, denumit mitoza, prin care dintr-o celula se formeaza doua, din doua se formeaza patru etc., inmultirea realizandu-se in progresie geometrica (1-a2-a4-a8-a16-a32 etc.).

In felul acesta, dintr-o singura celula se poate obtine in cursul a 50 de diviziuni succesive un numar de 100.000 miliarde de celule. O alta realizare remarcabila a citologiei a constituit-o descoperirea modului cum se realizeaza fecundatia - la animale de catre O. Hertwig, in 1865, si la plante de catre E. Straussburger in 1884.Dezvoltarea citologiei experimentale si in special studiul diviziunii celulare a demonstrat ca numarul de cromozomi existenti in fiecare celula si caracteristic pentru specia respectiva se pastreaza constant la celulele fiice.

Aceasta datorita faptului ca diviziunea celulara se desfasoara in mod similar la cele mai diverse specii de plante si animale, avand anumite faze care permit dedublarea* numarului de cromozomi si impartirea lor in mod egal la cele doua celule fiice.De pilda, in fiecare din celulele corpului soarecelui (celulele somatice) se afla cate 40 de cromozomi. In cursul diviziunii, la un moment dat cromozomii se dedubleaza, ajungand la 80 si se impart apoi egal in celulele fiice, care vor avea in final tot cate 40 de cromozomi.

Pe langa acest tip de diviziune celulara -- diviziune mitotica sau mitoza --, exista si un altul, cunoscut sub numele de meioza sau diviziune reductionala, care duce la formarea celulelor sexuale (gameti):ovule si spermatozoizi, dispunand numai de jumatate din numarul de cromozomi al celulelor corpului. La soarece de exemplu, gametii au cate 20 de cromozomi.

Daca dupa ce a avut loc formarea gametilor (prin diviziune reductionala) o ovula, avand in nucleu 20 de cromozomi, se uneste cu un spermatozoid, in nucleul caruia se gaseste acelasi numar de cromozomi, se obtine o celula-ou (zigot), numarand 40 de cromozomi. Din celula-ou va rezulta apoi intreg organismul soarecelui, cladit din celule cu cate 40 de cromozomi.

Precizia cu care se realizeaza aceste procese este de-a dreptul extraordinara si ea a pus pe ganduri pe cercetatori.
In perioada de la inceputul secolului nostru, in momentul in cand s-au pus bazele stiintei despre ereditatea vietuitoarelor (genetica), se cauta descoperirea unui substrat material celular care sa explice transmiterea fidela a caracterelor de la parinti la urmasi. Biologul american W. S. Sutton, in 1902,si cel german T. Boveri, in 1904, au emis ideea potrivit careia cromozomii sunt purtatorii factorilor ereditari (genelor) de la o celula la alta si de la o generatie la alta.

Cercetarile efectuate ulterior de catre geneticianul american Thomas Morgan si scoala sa, au demonstrat experimental justetea acestei teze si au dus la elaborarea teoriei cromozomiale a ereditatii. Ca toti oamenii mari care au contribuit la dezvoltarea stiintei, dar adesea au exagerat importanta descoperirii lor, si Morgan a exagerat rolul cromozomilor in ereditate, negand posibilitatea existentei unor factori ereditari situati in citoplasma.

Cercetarile moderne de genetica au demonstrat clar ca alaturi de ereditatea cromozomiala, exista si ereditate necromozomiala, ceea ce, nu diminueaza meritul stiintific al lui Morgan. Din colaborarea creatoare dintre citologi si geneticieni au aparut doua stiinte noi de contact: cariogenetica, avand ca obiect de studiu ereditatea la nivelul nucleului si, respectiv al cromozomilor, si citogenetica, care se ocupa cu studiul ereditatii la nivelul celulei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.