Celule si tesuturi

Trimis la data: 2015-04-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Viorel_T Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celulele epiteliale se clasifica, dupa forma, in: prismatice, cubice, pavimentoase, poligonale, etc.
Celulele prismatice sunt inalte, in forma de prisma. Pe sectiune longitudinala apar in forma de dreptunghi. Prezinta nucleu ovalar dispus in treimea inferioara a celulei. Se gasesc in stomac, intestin, trahee, etc.
Celulele cubice au forma de cub, cu toate trei dimensiunile egale. Pe sectiune apar in forma de patrat. Prezinta nucleu rotund dispus in centrul celulei. Se gasesc in tiroida, in canale excretorii etc.

Celulele pavimentoase au forma de pavea sau paviment. Pe sectiune apar turtite pe membrana bazala. Prezinta nucleu turtit, dispus paralel cu membrana bazala. Se gasesc in vase sangvine, pleura, pericard, peritoneu.
Celulele poligonale au forma de poligon cu cel putin patru laturi. Prezinta nucleu rotund dispus in centrul celulei. Se gasesc in piele, in ficat etc.

Celulele caliciforme sunt o varietate de celule prismatice. Au forma de caliciu de floare sau de pahar cu picior. Secreta mucus, care se acumuleaza in portiunea superioara a celulei. Acest mucus ramane alb in preparatele colorate prin metoda H.E., deoarece mucusul nu fixeaza colorantul. Celulele prezinta nucleu ovalar dispus in treimea inferioara a celulei. Se gasesc in intestin subtire, intestin gros, trahee, bronsii.

Celulele conjunctive pot fi: fibroblaste, fibrocite, mastocite, macrofage, adipocite.
Fibroblastele sunt celule stelate cu numeroase prelungiri. Prezinta nucleu ovalar dispus in centrul celulei. In preparatele colorate H.E. , citoplasma fibroblastelor apare colorata roz, ca si fibrele conjunctive din vecinatate, deci nu putem vizualiza forma celulei. Identificarea fibroblastelor in preparatele colorate H.E. se face dupa forma nucleului.

Fibroblastele sunt celule active care produc fibre conjunctive. Fibrele conjunctive sunt de trei tipuri principale: de colagen, de reticulina si elastice.
Fibrocitele reprezinta forma inactiva a fibroblastelor. Sunt celule stelate, inguste, cu putine prelungiri. Prezinta nucleu ovalar, ingust, opac, intunecat. Ca si in cazul fibroblastelor, citoplasma fibrocitelor apare colorata in roz, si nu poate fi diferentiata de fibrele colagene din jur. Identificarea fibrocitelor in preparatele colorate H.E. se face dupa forma nucleului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.